I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Recension: Paragon-Löftet

Svensk Hiphop - Audio & Video

   

2005-09-21 20:04

Recension: Paragon-Löftet

När man pratar om filmer så är det ju allmänt känt att uppföljarna oftast brukar vara sämre. Denna regel gäller i många fall inte alls i musikbranschen. En skiva som kännetecknar detta är Hemmalagets senaste release ”Löftet”. Här dyker nu Prinsen av Huvudstaden, mer känd som Simon Molin aka. Paragon upp och ger oss hans tredje skiva i ordningen. Och nu har han satsat allt.

Ni har säkert redan hört och sett videon till första singeln ”Laganda” som blev en riktig klubbvältare under sommaren. Gillade man den låten kommer man med all säkerhet även fastna för låtar på ”Löftet” som till exempel ”D inte mer än rätt” där Paragons självsäkra och kaxiga attityd kommer fram på bästa sätt tillsammans med ett beat signerat Astma, som här har dragit upp tempot lite. En annan låt som också går i detta lite snabbare tempo är ”Snöra upp dom” där Paragon berättar om de saker han allra helst lägger sina pengar på; sneakers. Märket som då gäller är främst Nike som vid det här laget borde ta saken i akt och ge denna artist ett sponsoravtal av något slag. Många amerikanska artister har ju gjort låtar med samma typ av innehåll, men när det nu görs på svenska för första gången (?) på ett så här lättsamt och enkelt sätt med produktion av Michel Rocwell så låter det riktigt bra. Rent allmänt så låter det alltid bra när Paragon får tillfälle att lägga sina rader över lite snabbare produktioner. Fast om man har hört hans tidigare låtar så vet man att han kan leverera minst lika bra resultat på låtar som går i ett lite lugnare tempo. Det är då hans texter får utrymme på bästa sätt. Ett bra exempel på detta hör man i låten ”Stormväder”, där vi för följa med Paragon då han gör upp med sin flickvän och den person hon har gått och varit otrogen med. En annan resa vi får följa med på under skivans gång är i låten ”Efter midnatt”. Här berättar en lätt bakåtlutande Paragon hur det kan gå till under en vanlig natt i Stockholm. På ”Löftet” så tillägnar Paragon även en hel låt (i en monolog) till samma stad i ”Har aldrig lämnat dig”. Här berättar han hur Stockholm har format honom som person och artist. Och även om många har valt att lämna staden under åren, så kommer denna artist alltid finnas kvar.

När det kommer till gäster på den här skivan så har Paragon bland annat bjudit en utav Göteborgs hetaste namn; Rico Won som här steppar in och lägger rader på svenska (vanligtvis en utav de bästa engelsktalande rappare vi har i landet). Dessa två personer börjar bli en återkommande inslag på Paragons skivor, och de lyckas få till det lika bra varje gång. Gästlistan tar dock inte slut här. Även Hemmalagets och Highwons svar på Nate Dogg; Aleks dyker upp och gästar på spåret ”Se i mina ögon” tillsammans med nykomlingarna i gruppen Vendetta. Men vad vore en skiva med Paragon utan hans vapendragare från Hemmalaget; Ison & Fille? I låten ”Kom gå med oss” så representerar dessa personer HL snubbarna, Highwon snubbarna, Innerstads snubbarna och Ytterstads snubbarna. Resultatet av detta blir som Ison själv säger ”Ingen har vart så här nice sen då Moses delade havet”. Denna mening skulle jag nu vilja använda för att övertyga er om att detta är ett album som verkligen förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

Hela recensionen finns på: www.dj-silence.com

djsilenceblog.blogspot.com // www.dj-silence.com //