I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Minska på kött alt. bli vegetarian? (Sanning vs fördomar)

Övrigt - Blandat

   
Poet

2011-02-21 14:42

Minska på kött alt. bli vegetarian? (Sanning vs fördomar)

Alltså jag har alltid haft en komplex relation till just nötkött, griskött och lamm. Även fågel har jag lite svårt för emellanåt. Jag har liksom lite problem med att äta kött när det ser ut som kött. Låter märkligt, I know men jag tycker senor, fett och brosk bara är allmänt vidrigt. Tills jag skurit bort allt jag inte tycker om på en flintastek så är det typ bara 2 cm² som jag kan tänka mig äta. Har absolut inget med djurens rättigheter (även om jag tycker att de bör ha så drägliga liv som möjligt) att göra. Utan jag är helt enkelt bara äcklad av kött på sistone.

Saken är den dock att jag upplever att all jävla veggo mat är så extremt dyr och lite svårtillgänglig. Alla ni icke-köttätare här på Whoa, hur ser er menyer ut? Vad äter ni hemma? Och snälla, simpla grejer också som man inte behöver dra till Astrid & Aporna, stup i kvarten för.

Och självklart, hur pass frisk är man som vegetarian? Känns som alla vegetarianer jag möter alltid är bleka och saknar typ noll livsglädje.


Love!

At the gates of Eternity...
Poet

2012-11-26 18:22
Update. Jag har faktiskt följt den här dieten ganska bra. Med undantag då jag varit hemma hos folk och de redan lagat köttmat till mig, så har jag plockat bort köttet osv ur maten. Jag har ätit kött en och annan gång också då min ex-fru aldrig accepterade min ändring i kosten hehe. Men det är typ 1½ snart och jag mår mycket bättre. Min nya partner är inne på samma spår som jag, så det ska bli skönt när hon sen flyttar in att vi delar samma syn.


It's all love . . .

I don't eat no meat, no dairy, no sweets
Only ripe vegetables, fresh fruit and whole wheat
I'm from the old school, my household smell like soul food, bro
Curried falafel, barbecued tofu
No fish though, no candy bars, no cigarettes
Only ganja and fresh-squeezed juice from oranges
Exercising daily to stay healthy
And I rarely drink water out the tap, cause it's filthy

Lentil soup is mental fruit
And ginger root is good for the yout'
Fresh veg-e-table with the mayatl stew
Sweet yam fries with the green calalloo
Careful how you season and prepare your foods
Cause you don't wanna lose vitamins and miner-ules
And that's the jewel
Life brings life, it's valuable, so I eat what comes
From the ground, it's natural
Let your food be your medicine (uh huh)
No excederin (uh uh)
Strictly herb, generate in the sun, cause I got melanin
And drink water, eight glasses a day
Cause that's what they say
They say you are what you eat, so I strive to be healthy
My goal in life is not to be rich or wealthy
Cause true wealth comes from good health, and wise ways
We got to start taking better care of ourselves

They say you are what you eat, so I strive to be healthy
My goal in life is not to be rich or wealthy
Cause true wealth comes from good health, and wise ways
We got to start taking better care of ourselves, be
Healthy y'all . . .


At the gates of Eternity...

2012-11-26 18:40
Bc.
Kul att det går bra för dig.
Jag skall nog börja skära ner på köttet jag med. Bra ide att bara äta det på helger.
Får se hur det går.
Men var ju vegitarian i flera år så borde jag ju kunna klara av igen.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Poet

2012-11-26 20:54
Handlar om disciplin och stöd också. Min syrra vill jättegärna bli helvegetarian, men hennes pojkvän är en sån typisk köttätare hehe.

Jag är jätteglad att min nya partner är inne på samma spår som jag :)
At the gates of Eternity...
Admin

2012-11-26 23:11
Jag är sambovegetarian. Det innebär alltså att min sambo är vegetarian, och att jag lever i princip vegetariskt för att det känns onödigt att laga två middagar varje dag (jag är också matlagningsansvarig hehe). Tycker det är hur schysst som helst, har mått mycket bättre sen min kost blev 90% vegetarisk. Känner mig lätt inombords och har oftast en välfungerande mage. Dock tror jag kroppen måste ställa om: i början fick jag gå upp på natten och smygäta yoghurt för att jag blev hungrig så snabbt.

Nuförtiden får jag istället ont i magen av kött, men äter det ändå ibland, till exempel på restaurang. Kyckling och fisk är inga problem, kanske är mer lättsmält?

Enda anledningen till att jag inte blir vegetarian på heltid är att jag är så förfärligt intresserad av både matlagning och ätning. Hur vi än vrider och vänder på det är ju sortimentet störst om man äter allt. Men jag är nöjd över mina vegetariska insatser för miljön och min kropp.
Carl Only Bildt 4 Cuban Linx
http://matiasrankinen.wordpress.com
Missa inte världens bästa radioprogram Starka Personligheter.
Poet

2012-11-26 23:46
Människan har ätit fågel och fisk mycket längre än tex nötkött, fläsk, lamm osv. Så det är oftast mer lättsmält än tex nötkött.

Låter fett :) Kul att du ändå anpassat dig till det bättre alternativet :)
At the gates of Eternity...
Redaktionen

2012-11-27 10:54
Nice att det fungerar för dig.
Jag slutade med kött för kanske 4(?) år sen. I början åt jag dock fisk men slutade med det efter kanske ett halvår.

Innan jag gick över till vegetariskt så var jag stort fan av kött och hade ingen aning om vad man kunde äta om man inte åt det. Dock så är min dam kock så det möjliggjorde övergången och hindrade mig från att tyna bort på ett par veckor. Kan inte säga att jag blivit mycket bättre på att laga mat men det blir automatiskt nyttigare mat nu än förr (förut blev det ofta hotdogs, falukorv, köttbullar kombinerat med makaroner). Och nu har jag ju koll på en del rätter som jag lagar kontinuerligt.

Vet inte om det beror på att jag inte äter kött eller att kvalitén på maten har blivit högre, men jag är mycket piggare nu än förut.
Moderator - Som en lokalvårdare, fast i cyberrymden..
http://www.martypatches.com
http://www.danielmeyer.se

2012-11-27 11:29
Köttälskare! Men man ska ju inte trycka i sig d eller alltför mkt av det åtminstone.

Dock blivit serverad helvegetariska middagar, många gånger. T.ex. fantastiska Indiska, Afro (Etiopiska) eller Jamaikanska grytor och saknade absolut inte köttet och jädrar va gott!! Kan lätt äta d varje dag!

Ge oss tips på grymma veg recept, menyer?? Vurmar för grytor......

2012-11-27 12:17
Jag äter också nästan uteslutande vegetariskt numera, mycket för att jag tycker man kommer billigare undan, lite för att min kompis jag bor med är vegetarian, gillar även att laga och äta mat tillsammans med vänner och flera är veg.
Sen är det ju så himla gott och jag brukar inte sakna kött så mycket, blir mest kött när jag äter hos min mamma.

Grytor är mums och lätt.

Återkommer med något recept en annan gång.
- Vad händer om ljuset kastas i fyrtiofem graders vinkel mot en vattenyta?
- Det släcks.

2012-11-27 12:26
Återkommer med något recept en annan gång.

Eller en komplett kokbok... Tips?

2012-11-27 20:11
att vara helvegetarian köper jag inte.. tyvärr är ju det flesta vegetarianer "hela kittet" dvs rödhåriga tjurrings människor som löser världsproblem två dagar i veckan över några liter tetra-vin i en ring på golvet till någon olidlig punk variant och ser ner på folk som äter kött :) min erfarenhet av själva kulturen som kommer på köpet
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-11-27 20:18
Vanilla:
Det är väll inte helt ovanligt men finns många vättiga vegitarianer och veganer med.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Admin

2012-11-27 22:21
Hela grejen med gryta är ju att man inte behöver recept. Stoppa i sånt som är gott, fräs och koka och så blir det oftast ganska bra. Men jag bjuder gärna på lite inspiration.

Vill man ha en gryta som smakar "indiskt" (dvs svenneindiskt) går det bra att fräsa ett par lökar, ett par skivade morötter och några vitlöksklyftor (stoppa i dem sent) med lite curry och sen stoppa i några skalade tomater. När tomaterna har blivit till vätska har du en grytbas där det bara är att stoppa i röda linser och något annat gott som är lite tuggigt. Jag gillar broccoli. Smacka i garam masala och kanske lite koriander. När det ser ut som en gryta (typ när linserna inte är individer längre) är det färdigt. Blir det torrt under tiden är det bara att langa på lite vatten. Ät med ris.


En annan gryta man kan göra är att fräsa lök, morötter och vitlök, sen stoppa i potatis och rotfrukter och hälla på vatten (och kanske en deciliter bärs). När rotfrukterna är mjuka kan man hälla i en burk bönor och reda grytan med lite mjöl. Kryddar gör man med vad man vill. Jag gillar grönsaksfond, soja och örter som timjan och rosmarin. Den här grytan innehåller i princip allt man "behöver" (grönsaker, proteiner och kolhydrater) så det är bara att sleva i sig.

Hoppas det var till någon hjälp, glöm inte att experimentera!

Carl Only Bildt 4 Cuban Linx
http://matiasrankinen.wordpress.com
Missa inte världens bästa radioprogram Starka Personligheter.
Redaktionen

2012-11-27 22:21
Vanilla
Antagligen dom du reagerar på, men jag har varken tjurring eller lyssnar på punk. :)
Tror inte du skulle gissa att jag var veg. Och det är inte heller något jag tar upp om det inte råkar komma på tal eller om jag blir bjuden på middag.
Moderator - Som en lokalvårdare, fast i cyberrymden..
http://www.martypatches.com
http://www.danielmeyer.se
Poet

2012-11-27 22:56
Testosteron said it! Min favoritgryta jag alltid gör, tar ca 20 minuter. Jag tar typ 2 dl quornfärs, steker det i olivolja. In med massa kryddor av olika slag (that's the key!). Sen tar jag en burk krossade tomater, en burk med champinjoner, majs, svarta urkärnade oliver, en burk med kidney bönor och sist lite färsk basilika. Koka upp det i 10 minuter, låt det svalna lite och servera med tex potatis, bulgur/ris eller pasta. Min favorit är bulgur kokat i grönsaksbuljong! Delish! :D

Har jag det bättre ställt en månad så försöker jag byta ut ingredienserna mot färska alternativ. Tomat och basilika odlar jag hemma, men i liten skala.Vanilla: Jag skrattar faktiskt åt mig själv nu i efterhand när jag råkade snubbla över den här tråden. Sånna korkade fördomar jag hade :)

1. Det var inte svårt för mig att lägga ner kött. Kanske just för att jag alltid haft svårt för det. Jag saknar det inte någonstas. Tvärtom så tycker jag det är så skönt att få kunna äta kött utan att bita i massa äckliga saker!

2. Fördomarna jag hade om vegetarianerna var ju bara trams haha. Finns hur många coola vegetarianer och veganer som helst :) Common, Dead Prez, Mike Tyson, Ellen DeGeneres mm.
At the gates of Eternity...

2012-11-28 08:17
Inte käkat kött på säkert 13 år,lever och mår fortfarande fett bra.
Min kost består inte av så mycket..mest frukt.
Jag gillar inte att laga mat.
 http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php

2012-11-28 09:20
Testosteron P22

Ska testa det där, grymt! Och fett enkelt, tack! Känner igen det dock....(?)

2012-12-03 10:52
Finns ju hur mycket som helst, och att det skulle vara ohälsosamt beror ju helt på hur du äter, du måste ju, oavsett vilken kost du äter se till att du får i dig det kroppen behöver. Och allt kroppen behöver kan du ju utan problem få i dig om du är vegetarian, det enda igentligen köttet bidrar med är ju protein, förutom fisk då. Och det finns det ju gott om i linser, bönor, ägg osv.
Jobbar själv som kock och det är ju rätt hype med vegetarisk mat, så du hittar ju utan tvekan en million recept på en sökning på google.
Och jag har aldrig upplevt att det är svårtillgängligt med vegetarisk mat, möjligen om du bara hade tänkt att äta halvfabrikat men om du har lite matglädje att laga själv så finns ju allt du behöver på närmsta matbutik.
Hur som helt lycka till med kosten :p

2012-12-03 14:10
Jag har läst mycket om (och sett själv då man jobbar inom vården) att ju mer folk konsumerar kött och mjölkprodukter desto med hjärt-och kärlsjukdomar.

BC99 Bor du i Malmö också så har ju fett bra och billig tillgång till fett bra vegan/vegetarisk mat,där finns ju allt man behöver till sån kost.
Du kan ju alltid testa på ett vegan/vegetarisk liv och känna hur du känner,men du måste sluta med köttprodukter lite i taget annars lär du väl bli fett sjuk.
Finns som en0rm sa fett med bra recept på google

http://www.nonviolenceunited.org/recipes.html
http://viveleveganrecipes.blogspot.no/
http://www.tribeofheart.org/peaceablejourney/food.htm
 http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php

2012-12-03 14:14
Sen så måste man ju vara aktiv i de flesta livsstilar,självklart kan du äta vad du vill och ändå vara hälsosam.
 http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php

2012-12-03 14:15
men du måste sluta med köttprodukter lite i taget annars lär du väl bli fett sjuk.


det behöver man inte bli. jag kapade ett extremt köttätande rakt av.
men visst, jag har varit förskyld ett par gånger sen 2008 :p
"It is the prohibition that makes anything precious"

-Mark Twain

2012-12-03 14:37
Cold turkey går ju också. Om man kan handle that shit
Jag har tvärsvagt immunförsvar =/
 http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php
Poet

2012-12-03 15:11
Två saker händer med mig om jag äter kött nowdays.


1. Jag blir fucked i magen.

2. Jag blir dåsig och seg efteråt.
At the gates of Eternity...

2012-12-03 15:19
Två saker händer med mig om jag äter kött nowdays.


1. Jag blir fucked i magen.

2. Jag blir dåsig och seg efteråt.


Speciellt det där med dåsig och trött efteråt,känns igen på nästan alla köttätare jag känner. Din kropp början vänja sig vid den vegetariska livsstilen,hoppas allt går bra. Keep it up dawg!
 http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php
Poet

2012-12-03 15:33
Skridsko: Thanks man! :)

Ja alltså det finns ju sanning bakom det, krävs mer av ens kropp att bearbeta och bryta ner kött, därav att man går lite på "low battery" efter att ha konsumerat kött. Har man inte ätit det på ett tag, så blir det extrem food coma.
At the gates of Eternity...

2012-12-03 16:13
Föressten,mitt favoritsnacksrecept måste du ju ha,den är classic och fett grovt enkel mannen!
Ta alla frukter du gillar skör dom i små bitar
Sen tar du massa nötter du gillar och krossar/hackar som som strössel
Sen lägger du yoghurt helst sån turkisk yoghurt på din skurna frukt och strösslar nötterna över,grymmaste säg jag svär!!!
 http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php
Poet

2012-12-03 16:56
Föressten,mitt favoritsnacksrecept måste du ju ha,den är classic och fett grovt enkel mannen!
Ta alla frukter du gillar skör dom i små bitar
Sen tar du massa nötter du gillar och krossar/hackar som som strössel
Sen lägger du yoghurt helst sån turkisk yoghurt på din skurna frukt och strösslar nötterna över,grymmaste säg jag svär!!!Det där låter ju fan exakt som det min partner hela tiden äter hehe. Ska definitivt testas :) Är det att du inte orkar laga mat eller är du en raw foodist?
At the gates of Eternity...

2012-12-03 17:02
Lathet är förjävligt,men att inte ha något speciellt intresse för att laga mat är en annan grej :D
Jag har bara inte tillräckligt mycket inspiration för att laga mat och sen när man är ensam och inte har någon att dela maten med är det inte lika kul heller.
Så..det blir väl mest raw tror jag,men ibland kan jag få flipp och laga mat.
Men du verkar kunna laga mat så jag hoppas jag blir bjuden en dag jag kommer till Malmö =)
 http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php
Poet

2012-12-03 17:11
Jag har bara inte tillräckligt mycket inspiration för att laga mat och sen när man är ensam och inte har någon att dela maten med är det inte lika kul heller.


Så sant, så sant!


Är du i krokarna så är det bara att hojta! :)
At the gates of Eternity...

2012-12-04 11:50
jag har varit vegan i 5 år, och innan det vegetarian i 7 år, och jag älskar livet och är normalt blek! jag är aldrig sjuk och mår sjukt bra, pigg och glad.
 

2012-12-04 17:51
Förstår inte hur ni kan ha problem med att vilja bli vegetarianer och tydligen ha svårt att bli det. Vill man något så gör man det bara, vad är det svåra? Blev vegetarian när jag var 12 och har nu varit vegan i 13 år..inga problem alls.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-12-04 17:52
Nu läste jag inlägget ovan.. va inte menat att få det att låta som en tävling :)
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-12-04 17:55
Sen är personen som skrev inlägget ovan dina också vegan... Vegetarianer undviker väl inte ens mejeriprodukter eller hur är det? Trycker ni ägg också?
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-12-04 18:40
ja så är det.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-12-04 18:43
Således tror jag inte hon tar åt sig då steget till vegan är lite svårare att ta än till vegetarian.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-12-04 18:52
Hur ser ni på gelatin btw, håller ni er till choklad och natur-godis?
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Redaktionen

2012-12-04 18:58
Passar på gelatin. Sen innehåller typ 98%(?) av all ost i affären löpe som består av kalvmage. Köpte faktiskt ost med löpe i idag för första gången på något år. Finns ingen löpefri ost på närmsta affären och ville verkligen ha ost...
Moderator - Som en lokalvårdare, fast i cyberrymden..
http://www.martypatches.com
http://www.danielmeyer.se
Poet

2012-12-04 19:28
Jag har faktiskt börjat köra Tartex mer som pålägg. Så jävla gott!

Ost så kör jag enbart på får, get eller buffelost. Pga av att jag blir helt slemmig av vanlig ost, I don't why. Det och laktosintolerans. Mjölk har jag lagt ner helt och hållet. Jag fucking ÄLSKAR ICA's havremjölk! Oatley fungerar bra. Sojamjölk är jag tyvärr allergisk mot. Mandelmjölk är riktigt gott också! Rismjölk likaså :)

Men godis äter jag precis som innan. Men mitt favoritgodis har alltid varit choklad och lakrits! Mest choklad. Snickers, Bountys, Milky Way, Kexchoklad, Marabou helnött. Ritter Sport helnöt. Milka Alpenmilch... Wohooo! Men de senaste 6 månaderna har jag faktiskt blivit jävligt förtjust i frukt när jag vill grisa rejält efter en träff med Mary tex. Så det är en trend som sakta men stadigt ökar för mig. Förut åt jag säkert ett kilo choklad i veckan haha. I'm a skinny fuck too med världens snabbaste ämnesomsättning, så det sätter sig aldrig på mig riktigt. Nu äter jag istället massa vindruvor, persikor, mangos, äpplen, vattenmelon mm :)

Så jag är faktiskt redo att generalisera oss vegetarianer här och säga att majoriteten av oss är faktiskt inte bara generellt friskare, men även också smalare :)


SpoilerGissa vad jag har gjort :P
At the gates of Eternity...

2012-12-04 19:42
Snickers, Bountys, Milky Way, Kexchoklad, Marabou helnött. Ritter Sport helnöt. Milka Alpenmilch...


ffs man!!!!

du inser att du precis skapade ett stort hål i magen som hjärnan direkt vill fylla med det du skrev så utförligt om???!?!?!?!

Spoilerhahaha ät ditt munch nu ;)
"It is the prohibition that makes anything precious"

-Mark Twain

2012-12-04 19:57
Choklad är jag i princip bara sugen på om jag är hungrig... Surt och segt ska det va så skinnet i käften lossnar och man får lite mer att tugga på ;)

Jag gillar vegetarisk mat, eller snarare jag gillar all mat... Mina lustar övervinner moraliska dilemman angående köttätandet liksom en hel del andra saker...

Annars är det väl mer eller mindre säsong för rotfrukter nu, kokta rödbetor med fetaost och cremefraiche -blandning med balsam-vinägrett över och parmesan-ost eller rotfruktmix i ugnen med liknande tillbehör osv är en delikatess.
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-12-04 20:02
En fördom jag har är annars att vegetarianer äter mer godis generellt, tycker inte sällan de brukar se rätt pluffsiga och bleka ut också... Men det gör ju folk med all möjlig kosthållning
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-12-04 20:14
Så jag är faktiskt redo att generalisera oss vegetarianer här och säga att majoriteten av oss är faktiskt inte bara generellt friskare, men även också smalare :)


Vetefan asså. Jag brukar iofs inte vara sjuk, men det var ett tag sen man kände sig spinkig, och jag känner en hel del vegetarianer som inte är spinkiga. Tror vi veggos munchar mer än gemene man. Går du på fest hos nåt vegangäng så ska dom alltid bjuda på sina vegankakor osv.
 
Poet

2012-12-04 20:33
Blweria: Muahahahaha!


SpoilerVåldtar en Snickers as we speak...
At the gates of Eternity...
Poet

2012-12-04 20:34
Easy: Alla tjocka veganer äter kött i smyg! ;)
At the gates of Eternity...

2012-12-04 21:00
bc, haha jo en del vet jag gör det faktiskt. men inte alla, själv är jag stenhård med min vegetarianism och försöker äta så mycket som möjligt nu när det ändå är så kallt.

men för att vara allvarlig så har man ju inte samma proteinkälla och får inte samma näring som köttätare och jag tror det leder till att man äter mer. sen för mig blir det en del falafel, pizza bara för att jag inte orkar ställa mig och göra nån promoegryta i flera timmar.
 

2012-12-04 21:04
BC99 Cheers for Mary! I've got bad munchies... käkar banan,de så nice!
 http://www.inminds.co.uk/boycott-israel-2012.php
Poet

2012-12-04 21:23
Easyskanking: Haha förstår vad du menar :)

Skridsko: Hon är bäst! :D
At the gates of Eternity...

2012-12-05 14:07
okej, nu var det ett tag sedan tråden skapades och det här har säkert rätts ut, men:

Och självklart, hur pass frisk är man som vegetarian? Känns som alla vegetarianer jag möter alltid är bleka och saknar typ noll livsglädje.


wtf? haha, vad är det för konstig mening? varför skulle man bli sjukare för att man inte äter kött? jag vet itne vad du träffat för vegeterianer, men typ alla vegeterianer jag känner är INTE så.

2012-12-05 14:09
inte veganer heller för den delen. men det är väl viktigt att tänka på att man får i sig allt däremot, vilket kanske inte alla gör.
Poet

2012-12-05 14:38
Dude, like I said, I was beinb prejudice back then hehe :)
At the gates of Eternity...

2012-12-05 14:47
såg nu att du ändrat! nice där mannen! jag har själv varit typ vegeterian i typ 2-3 år, men ätit nästan bara veganskt (iaf hemma) senaste snart två åren.