Ny teknik binder brottslingar till bilder
Ny teknik binder brottslingar till bilder
Allt fler brottslingar tar bilder på sina egna brott. Nu har Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, tagit fram en teknik för att lättare kunna binda brottslingen till bilden.
Varje kamera lämnar ett unikt mönster i bilderna.
-Det är spår som inte är synliga för ögat, berättar Tobias Höglund, bildingenjör på SKL.
I de digitala bilderna finns en mängd kodad information, exempelvis kameramodell, datum och tid när bilden togs och, för vissa finare kameror, även serienumret för kameran. Men den informationen är lätt att ta bort och även manipulera.
SKL:s nya analyser går ut på att studera ljuskänsligheten i varje pixel, bildpunkt, i bilderna. Ljuskänsligheten varierar för varje kamera och bildar ett mönster i bilderna, jämförbart med ett fingeravtryck.
-?Tillverkarna kompenserar på olika sätt för att defekterna inte ska synas för ögat. Men spåren finns kvar ändå, säger Tobias Höglund.
SKL började använda tekniken i fjol och polisen har än så länge inte börjat utnyttja den brett. Hittills har den använts endast i ett fall. Polisen i Västmanland hittade bilder på klotter hos en misstänkt man. Den misstänkte påstod att han inte hade tagit bilderna själv, men SKL lyckades binda bilden till mannens kamera.
Det har blivit allt vanligare att brottslingarna faller på eget grepp när de ska visa upp för kompisar och andra vad de har gjort. Ofta gäller det klotter, där det handlar om att visa upp sina taggar - signaturer - för varandra. Men även vid grövre brott som misshandel och mord händer det att polisen hittar bilder och filmer som gärningsmännen har tagit och som får stor betydelse i utredningarna.
För knappt två veckor sedan dömdes tre tonårspojkar i Kumla för grov misshandel av en 13-årig pojke. De tre åtalade utsatte pojken för en långvarig och tortyrliknande misshandel.
En viktig del av bevisningen var de filmsekvenser som polisen hittade i en mobiltelefon som tillhörde en av de åtalade och som visade misshandeln. Pojkarna dömdes till sluten ungdomsvård mellan åtta och tolv månader.
I november i fjol dömdes två 16-åriga pojkar med nynazistiska sympatier för mord på en handikappad man i Upplands Väsby. Pojkarna hade utsatt mannen för en mycket brutal och långvarig misshandel som ledde till att han dog av skadorna. Pojkarna hade filmat sig själva när de misshandlade och gjorde hitlerhälsningar.
Även inom barnpornografi är det vanligt att de bilder förövarna har tagit blir viktig bevisning. En annan typ av sexualbrott kan handla om svartsjuka. När ett förhållande tar slut händer det att den ena parten som hämnd lägger ut nakenbilder på den andre på kontaktsajter.
-Vi får många samtal från förtvivlade tjejer och killar som berättar att de finns på nakenbilder på nätet, berättar Lena Larsson på Rikskriminalens IT-brottssektion.
Stefan Lisinski
saxat från dn.se
Länk:http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=796301
Kommentarer och reflektioner kring detta?