I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Inga krig i Saul Williams namn (p3-live ikväll)

Utländsk Hiphop - Allmänt

   

2005-06-21 14:15

Inga krig i Saul Williams namn (p3-live ikväll)

Saul Williams kanske inte är bland de mest kända poeterna för den breda massan.
Men för den som varit med ett tag så är han nog den som bäst lyckats föra vidare den politiska traditionen i rap/poesi, som grupper som Public Enemy och Svarta panterarna-influerade The Last Poets grundade i slutet av 70-talet. Han har hittills släppt tre diktsamlingar och tre skivor, spelat ledrollen i filmen Slam, men är nog i Sverige mest känd på duken som den maniske och bacillnojige Ernie i filmen K-Pax.

Konserten igår på Kägelbanan i Stockholm var en explosiv upplevelse. Det var näst intill fullsatt och det ringer fortfarande i mina öron och fötterna värker när jag går mot Sveriges Radios lokaler vid Karlaplan för att göra min intervju med den amerikanska poeten. När vi hälsar ser han förundransvärt utvilad ut och vi sätter oss på fiket i hangaren för att diskutera politik, poesi och musik.


Du var drivande bakom projektet: ”Not in my name”, kan du berätta om detta?

- ”Not in my name” var ett projekt som var menat att nå utanför USA:s gränser. För att visa människor världen över att det finns folk i USA som absolut inte ställer sig bakom den amerikanska utrikespolitiken. Det var för att ge en röst åt dem som ser sig själva som världsmedborgare snarare än amerikaner.

Blev du besviken när George W. Bush blev återvald?

- Jag tror att alla kan erkänna att John Kerry inte var något vidare alternativ till Bush. Ett tvåpartisystem av den typen vi har i USA idag kan aldrig erbjuda några egentliga lösningar i den meningen att få slut på hungersnöden och imperialismen som orsakar större delar av världens problem. För att bygga upp en bra fungerande strategi krävs det snarare 80 år än 4. I och med att Bush blev omvald så kommer inte världens krigsmotståndare behöva slås av den illusionen att någonting skulle kunna bli bättre med en John Kerry i Vita huset....

Hela intervjun finns att läsa i nya sommarnumret av rebell

Men för dem som är intresserade av Saul Williams musik, poesi och politik besök: http://www.saulwilliams.com

---------------------------------------- -------------------------------
Missa inte P3-live ikväll!

P3 Live med Saul Williams
"SAUL WILLIAMS - A DREADLOCKED DERVISH OF WORDS...THE BOB MARLEY OF AMERICAN POETS!"

Saul Williams är sannerligen inte lätt att placera i rätt - eller ens i ett och samma fack! Hiphop? Spoken Word? Poesi?
Många journalister har gjort mer eller mindre lyckade försök: "Saul Williams, det talade ordets riddare", "Egensinnige Spoken Word-artisten S W", "Verbal akrobatik med S W", "Den amerikanske mångsysslaren" osv osv. På Kägelbanan i Stockholm, som den 10 maj gästades av Williams visste de flesta vad som komma skulle. Och uppskattningen var ömsesidig!

Missa inte Saul Williams i P3 Live - blytunga beats och ett oöverträffat, vässat ordflöde - kl. 21.03!

Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.