I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Gift of Gab @ Streetzone.com

Utländsk Hiphop - Allmänt

   
Redaktionschef

2004-09-20 22:21

Gift of Gab @ Streetzone.com

Recensionen hittas i riktig form på: www.streetzone.com

Så var det äntligen dags. Gift of Gab släpper sin efterlängtade solodebut som låtit vänta på sig lite för länge av olika orsaker, den bastante rapparen genomförde bland annat en jobbig ögonoperation för en tid sedan pga svår diabetes. Men nu är den äntligen här och faktum är att alla vi fans som törstat efter nytt material från Blackalicious slutligen också har fått något konkret att njuta av från ena halvan av Blackalicious genom Gift of Gab. "4th Dimensional Rocketships Going Up" är namnet på plattan och den sållar sig kvalitetsmässigt inte bara till plattorna som han och Chief Xcel släppt utan lär även komma att tillhöra top fem albums från det här året när det närmar sig nyår. Bara veckor före albumet skulle släppas så läckte det ut på Internet och realeasedatumet som egentligen var satt i februari flyttades fram till maj månad, det är därmed först sen några månader tillbaka som den gått att beställa i Sverige.

Blackalicious fullängdsdebut "NIA" visade prov på underbar kreativitet och är antagligen en bortglömd skatt hos många människor, vilket givetvis är tråkigt. Desto fler personer anslöt sig till duons anhängare i samband med att uppföljaren "Blazing Arrow" nådde marknaden 2002. Ett album som rönte betydligt större framgång än debuten när det kom till den kommersiella biten. Singeln "Make You Feel That Way" lyckades få en hel del spelrum på radiostationerna/MTV och skivförsäljningen ökade därmed också.

Var detta en tillfällighet? Knappast. Man kan säga vad man vill om bakgrunden till Blackalicious genombrott, att deras tid helt enkelt var inne eller att deras musik blivit mer kommersiellt gångbar. Nej, sanningen är den att albumet "Blazing Arrow" inte var särskilt mycket bättre än "NIA" , förklaringen hittas på ett helt annat plan. Anledningen till att framgången hade låtit vänta på sig var för att "NIA" givits ut genom den egna lilla labeln Quannum Projects till skillnad från "Blazing Arrow" som var rosen av ett nyskrivet kontrakt på skivbolagsjätten MCA. Vart vill jag då komma med allt det här? Jo, en sak vet vi ju och det är att Blackalicious är signade på MCA, men soloartisten Gift of Gab är inte det. Detta innebär att han tvingats återvända till Quannum Projects för att kunna ge ut sin debut. Små bolag har ingen chans att marknadsföra sina släpp på samma sätt som stora, så ser verkligheten ut idag när det kommer till musikbranschen. Men genom att alla fall sköta min del som den hiphopälskare jag är – och uppmärksamma den här juvelen för er läsare - så minskar förhoppningvis risken en aning att "4th Dimensional Rocketships Going Up" blir en ny "NIA" och inte köps.

Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!