I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

I.N.I. - Center Of Attention @Streetzone.com

Utländsk Hiphop - Allmänt

   
Redaktionschef

2004-06-14 18:58

I.N.I. - Center Of Attention @Streetzone.com

Recensionen hittas i riktig form på:

www.streetzone.com

Det är juni månad 2004 och diskussionen om vilken som är årets skiva har redan kommit igång, just därför känns det som att det är läge att plocka fram en skiva ur hyllan från 2003 som nog är bortglömd hos väldigt många. Vi snackar ännu ett kapitel jazzhiphop av skönaste slag som tills "nu" legat gömd och nästan bortglömd på det gamla skivbolaget BBE. Gruppen I.N.I. (ej att blanda ihop med svenska rapparen Eye' n I ) bestående av geniet Pete Rock , hans lillebror Grap Luva och Rob-O ger dig en skiva värdig en plats i närheten av hörnstenar som "93´Til Infinity" , "The Main Ingredient" , "Reachin´ (A New Refutation Of Time And Space)" och "Bizarre Ride II The Pharcyde" .

Många är vi som törstar efter nytt material med Pete Rock och ännu fler är vi nog som ser hans släpp med CL Smooth som mästerliga hantverk. Efter Pete Rock & CL Smooth s splittring så var sorgen stor, men den storslagna producenten var inte sen att fortsätta sin musikaliska resa på egen hand och det här är ett av dom första kapitlen som skrevs. Ett glödhett album utan gränser som just därför känns som ett perfekt komplement till förra styckets nämnda kanonplattor. I och med att stjärnduons nyliga återförening verkar vänta på sig i att blomma ut i nya skivsläpp så kan "Center Of Attention" fungera som en härlig godispåse att gotta sig åt i väntan på det nya materialet.

I.N.I. är alltså gruppen som Pete Rock bildade tillsammans med sin rappande lillebror Grav Luva och rapparen Rob-O en kort tid efter uppbrottet med CL Smooth 1994. Så snabbt som 1996 så släpptes singeln "Fakin' Jax" där låtarna "Step Up" och "Props" också fanns med, dessa tre återfinns givetvis på det här debutalbumet "Center Of Attention" som alltså kom att nå marknaden först 7 år efter första singelsläppet. Pete Rock är hetare än hetast och samplar allt möjligt, vad sägs t.ex. om en låt som bär på musik från den afrikanska, politiska musikkämpen Fela Kuti ?

När plattan snurrar igång så fångas man blixtsnabbt in av Pete Rocks bländande beats. Lena och avslappnade stämmor glider över spår efter spår och samplingarna är i en klass för sig. Allt från inledande "No More Words" till den barntrallande "Life I Live" med sin typiska trumpetblåssampling a la Pete Rock trollbinder lyssnaren med sina skräddarsydda beats och snygga insatser på mikrofonerna från dom övriga. För att ta ett exempel i lyrikväg ur nummer 5; "Square One" , där gästande Ras G levererar:

Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!