I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

It's A Tensta Thing recenserad i Café.

Svensk Hiphop - Allmänt

   

2007-11-21 15:37

It's A Tensta Thing recenserad i Café.

Tidningen Café recenserar Adam Tenstas - It's A Tensta Thing.

"ADAM TENSTA
It’s a Tensta thing  - rhm entertainment/border

Straight Outta Tensta.

Härommånaden fick jag Petters nya skiva. Den var väl en rätt trist historia, men det intressanta var det inledande försvarstalet där Micke Persbrandt med Petters ord orerade om att han aldrig påstått sig vara ghetto, att han bara är en medelklasskille som fick sitt liv omformat av hiphopkulturen.

Det känns ungefär lika långt från Södermalm till Tensta som mellan Petter och Adam Tenstas autenticitet när den senare rappar om att röka blunts i miljonprojekten, att okvalificerade yrken är nutidens slavarbete och hur det är att leva på socialbidrag. Det blir väldigt lätt att blunda för att Adam Tensta faktiskt jobbar på Microsoft när han låter som halva Dipset på egen hand.

För det kanske finaste med den här plattan är hur den iklär sig den amerikanska scenens bredbröstade stoltserande och ändå aldrig faller i den glorifierande machofällan.

I stället handlar It’s a Tensta thing om socialrealism,
fördomar, att politikerna bara kommer till Tensta när de vill fiska röster och så en hymn till ensamstående mammor som tangerar Tupacs Dear mama.

Det tjatas ju ofta om att det svenska rapflödet koagulerat och mest består av comic relief-snubbar som Mange Schmidt, men Adam Tensta lyckas låta fräsch trots att han egentligen bara gör vad genren en gång i tiden handlade om: att berätta en historia.
Eller, i det här fallet, 14 stycken. Och de är alla slående briljanta.

Kritoffer Ahlström."

RMH