I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

All kunskap subjektiv

Övrigt - Vardagsfilosofi

   

2006-03-13 23:35

All kunskap subjektiv

Kan man egentligen veta något om man inte har sett/undersökt det själv, förstår hur det fungerar och kan påvisa att det är så? Innan dess kan väl det inte kallas kunskap? Det vi lär oss i skolan är till stor del som vi ska ta för givet att det bara är så, och sen kallar dom det för kunskap. Kan det verkligen vara kunskap när man bara ska lita på att de som säger att det är så är sant?
Jag menar, egentligen så är ju allt som man observerar och tänker subjektivt. Hur kan vi då säga att än persons subjektiva verklighet är mer sann än någons annans, bara för att majoriteten har övertygats att tro på den med?

Antagligen är väl svaret på denna fråga att det skulle vara allt för omständigt om alla skulle behöva bepröva alla teorier själva. Och då skulle utvecklingen gå otroligt mycket långsammare. Men grejen är den att man skulle kunna lura i vem som helst vad som helst bara man har insikt i hur hans verklighetsuppfattning ser ut.

In case you didn't notice, I was being sarcastic.