I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Ledare i magnetfält

Övrigt - Vardagsfilosofi

   

2004-10-02 02:31

Ledare i magnetfält

Om man drar en ledare genom ett magnetfält med hastigheten v så skapar magnetfältet en plus och en minuspol i ledaren. Detta ger upphov till ett elektriskt fält med likastor kraft på partiklarna som magnetfältet ger, fast åt motsatt håll.

Bild


Eftersom krafterna på partiklarna är motriktade (magnetfältet vill slänga ut elektronerna ur staven, det elektriska fältet vill hålla kvar dom) tar de ut varandra och elektronerna behåller sin hastighet som de hade.


elektronernas hastighet: Från början låg de stilla, sen när ledaren rörde sig genom magnetfältet så flyttade de sig en viss tid i ledaren(tills det elektriska fältet uppstod). Tiden elektronerna hade på sig att accelerara var alltså tiden från att ledaren började dras i magnetfältet tills det elektriska fältet uppstod.


Nu till frågan : Kan man räkna ut denna tiden? eller uppstår det elektriska fältet DIREKT så att tiden är oändligt liten? om den nu skulle vara oändligt liten (det vill säga 0) så borde inte elektronerna röra sig någonting alls i ledaren. eller har jag fel där?

Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.