I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Persolighets(stereo)typer på Whoa?

Övrigt - Blandat

   

2012-03-10 20:05

Persolighets(stereo)typer på Whoa?

Meyer Briggs Type Indicator (MBTI) är ett sätt att kategorisera folks fallenhet för olika kognitiva funktioner, som utvecklades med grund i Jungs teorier på 50-talet (wikilänk).

Kategoriseringen sker med hjälp av fyra variabler, som i sin tur kan ge 16 olika typer: Introvert/Extrovert, iNutive/Sensing, Thinking/Feeling, Perciving/Judgning. Dessa i sin tur, säger vilka kognitiva funktioner man använder mest. Jag, som testar INTP, sägs använda "introvert tänkande"(Ti) mest, följt av "extrovert intitution"(Ne), "introvert sensing"(Si) och sist "extrovert feeling"(Fe).

Jag vet inte riktigt hur vetenskapilgt det kan sägas vara, men det har i alla fall fått en ganska stor spridning, främst kanske innom "karriärsrådgivning". Själv tycker jag det har varit en del hjälp i att förstå mig själv, även om personbeskrivningarna ofta är väldigt allmänna, så att många kan känna igen sig i dem.

Här är ett sjävltest ni kan göra. Utifrån resultatet på det finns det massivs skrivet runtom på internet om den personlighetstyp du sägs tillhöra. Försök svara så ärligt som möjligt, även om det kan kännas som begränsande alternativ.
http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes2.asp

"Keirseys Tempraments" är något kopplat MBTI, men verkar kategorisera folk beteende snarare än tankemöster. Dock använder den samma indelning, fast stoppar in dem i 4 huvudgrupper: Guardian(SJ), Artisan(SP), Idealist(NF) och Rationalist(NT).
http://keirsey.com/4temps/overview_temperaments.asp

(Inlägget ändrat av rytger 2012-03-10 20:10:27)

Truthful words are not beautiful; beautiful words are not truthful. - Lao Tzu