I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Ritalina- ADHD - Vem bryr sig?

Övrigt - Blandat

   

2008-05-13 23:17

Ritalina- ADHD - Vem bryr sig?

ADHD är en allmänt accepterad diagnos man använder på barn med symptomer som hyperaktivitet, bristande uppmärksamhet och impulsivt handlande. Vad dessa symptomer beror på är dock inte fastslaget, men däremot rejält omdiskuterat.

Att ADHD främst drabbar barn i arbetarklassen vittnar kanske främst om att denna "sjukdom" är en produkt av samhället snarare än en medfödd psykisk störning, som många forskare hävdar. Att behandla dessa symptomer med Ritalina - ett narkotikaklassat preparat - är i mina ögon helt galet. Det verkar med andra ord som att problemet tystas ned med hjälp av dessa preparat istället för att försöka lösas.

Att Läkemedelsverket nuförtiden godkänner behandling med hjälp av bland annat Ritalina är kanske inte så konstigt då drogen ger bevisad effekt och kanske framför allt - det tjänas pengar på det. Men var ligger egentligen moralen i att sälja knark till barn?

Diskutera..


LÄNKAR!


ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) är en neuropsykiatrisk störning som utmärks av bristande uppmärksamhet och hyper- eller hypoaktivitet. Det finns tre varianter av ADHD: en som innebär att man har koncentrationssvårigheter och tenderar att vara inobservant på sin omgivning, en som innebär att man är hyperaktiv och impulsiv, och en som innebär att man har båda de tidigare nämnda sorternas svårigheter.


länk

De "agerar ut" problemet: De flesta av de närstående till personer med allvarliga alkoholproblem använder till slut någon form av utagerande. Att utagera är en psykologisk term för det impulsiva, omogna och ibland gravt ansvarslösa beteende som en person tar till för att klara av inre känslomässig stress.


länk

Ritalina, var varunamn för det centralstimulerande medlet metylfenidat, tillverkat av läkemedelsföretaget CIBA. Medlet blev indraget som läkemedel i Sverige 1968. Läkemedlet har sedan dess godkänts på nytt av Läkemedelsverket, och heter numera Ritalin. Ritalin skrivs ut till patienter med diagnosen ADHD av specialister inom neuropsykiatri.


länk

Konflikten mellan Gillberg med flera och sociologen Eva Kärfve med flera

when Im first you dont go next
myspace.com/askinovic