I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Guss, något nedsättande?

Övrigt - Blandat

   

2006-04-27 10:19

Guss, något nedsättande?

I dagens DN dödar Alejandro Leiva Wenger, Ebba Witt-Brattström och sätter ett nackskott i Gringoredaktionen.

"Det finns inget nedsättande i ordet "guss" ­däremot riskerar vi en pseudodebatt om "sexismen i blatte­svenskan" vilket vore djupt orättvist, skriver ­författaren Alejandro Leiva Wenger.

Svenska Akademiens ordlista har alltså utökats med nya ord. Ett av dem är "guss", som är förortsslang för tjej. Medan rikssvenskans "tjej" som bekant ursprungligen är romani, kommer det nya "guss" från turkiskans "kiz" - som är den exakta motsvarigheten till flicka."


I ett annat stycke i texten:

"Detta är för övrigt inget försvar för tidningen Gringo. Dess "kamp" för att höja "miljonsvenskans" status är ett spel för gallerierna.

Någon motsvarande rörelse i förorterna med "miljonsvenskans" upprättelse som mål finns inte. Termen "miljonsvenska" förekommer för övrigt inte ens utanför Gringos egen redaktion. Beteckningen är ett av tidningens egna påhitt, som liksom mycket annat är ett sätt för dess medarbetare att nischa sig i medielandskapet.

Den verklighet som möter många unga förortsbor i dag - med ökande segregering, stigmatisering, sämre undervisning, nedlagda ungdomsgårdar, arbetslöshet, rasism, diskriminering och fördomar - är så klart ingenting som avhjälps av att "guss" kommit in i SAOL. Zanyar Adami kan slå sig för bröstet i tv-sofforna och hävda att "miljonsvenskan" är en "dialekt" som nu fått "upprättelse" - men på vilket sätt skulle unga människors liv ha förbättrats av detta skådespel? De sociala orättvisorna består ju - och de är, desto sorgligare som man gömmer dem under en mantel av symboliska kompensationer. Ökade klassklyftor? Upp med hakan - tack vare Gringo har "guss" kommit med i SAOL och Carlos Rojas siktar på att få in ordet "fresh" 22 gånger i en kommande krönika"


följ debatten på: www.dn.se

Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.