I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Lästips! OTERNATIONAL - En berättelse om Trinity Sound System

Övrig musik - Reggae & Dancehall

   

2007-03-27 07:34

Lästips! OTERNATIONAL - En berättelse om Trinity Sound System

Kultur är för många något som har sin plats i tid och rum. Men medlemmarna i svenska Trinity Sound System visar att den sprids utan respekt för sådana gränser. De förhåller sig till identiteter som västindier, svenskar och rastas i en egen värld av musik och interna koder.
Outernational är ett fönster in i deras liv och kultur.

Soundsystems, mobila reggaeklubbar, reser ständigt kors och tvärs över Europa för att spela de senaste singlarna och tävla mot andra varandra i stil och skicklighet. Samtidigt som reggae och dancehall har sina rötter i Jamaica är den del av ett komplext globalt nätverk, en pågående musikalisk diaspora.

Outernational är boken om västindierna Daddy Boastin, Fabulous och Isa som hittade kärleken i Sverige och blev kvar. Om hur de tillsammans med svenske Flash driver Trinity som är landets mest kända soundsystem. Boken berättar också om kulturkrockar i ett land där religionen verkar ha förlorat sin mening.

Trinity håller hårt i sin kultur dygnet runt, året om. De lever sin egen stockholmsversion av Västindien i Hässelby, Rotebro och Bagarmossen. De bjuder sin publik på en bit av Karibien, och representerar Sverige på reggaeklubbar runt om i Europa. I Outernational får vi följa med dem hem, på fest med svenska reggaestjärnan Million Stylez och på dubplateinspelning med Frankie Paul, på tysklandsresor och på motorcykelfest i Enköping.

"Jag är en underhållare, det är det jag gör, och Trinity är en del av min musikaliska miljö. Om du ser på dagens stora reggaeartister kommer de alla från ett soundsystem från början. Det här är så mycket mer än en hobby", säger Daddy Boastin som under flera år även arbetat med hiphopgruppen Latin Kings.

Outernational är en berättelse om identitet, drömmar, grupptillhörighet, glädje, musik och tro, och en resa in i en växande subkultur.

Kalle Assbring har närgånget följt Trinity sedan 2002. Han är född 1975 i Stockholm där han arbetar som frilansfotograf. Sista bilden till Outernational togs i november 2006.

Nils Åkesson arbetar som journalist och skribent och har intervjuat och skrivit reportage. Han är född 1974 i Stockholm.

Förord av amerikanen Norman Stolzoff, doktor i antropologi och författare till reggaebibeln Wake the Town and Tell the People: Dancehall Culture in Jamaica.

Fakta
Titel: Outernational
Undertitel: En berättelse om Trinity Soundsystem
Fotograf: Kalle Assbring
Text: Nils Åkesson
Form: Mårten Chenon
Publiceringsdatum: 18 maj 2007
Format: 22,8 x 22,8 cm
Utförande: Inbunden
Sidantal: 120
Antal foton: 58
Språk: Svenska och engelska
Cirkapris: 299 SEK, 29 Euro, 19,99 GBP, 39,99 USD"

Mrsfabulous