I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

On the road-motsvarigheter skrivna av kvinnor?

Hobby & Fritid - Kultur & Media

   

2006-07-16 02:37

On the road-motsvarigheter skrivna av kvinnor?

Böcker som On the road, Factotum eller varför inte Bruno K. Öijers Chivas Regal är fantastiska skildringar av någonslags frihet. Även om dessa böcker delvis även skildrar den skitiga sidan av tillvaron så är det också mycket som blir ytligt. Jack Keruac knullar prostituerade medan Birgitta Stenberg i "Kärlek i Europa" själv säljer sex och blir utnyttjad på en massa sätt och får "On the road" att nästan framstå som en lite naiv skildring av verkligheten. En hel del av frihetskänslan försvinner ju när huvudpersonen blir våldtagen och det är väl just för att kvnnor inte haft samma möjligheter att kunna lifta och fara runt ensamma, haft en mer kringskuren frihet, som det inte finns lika många sådana skildringar.

Min efterlysning är ändå just detta: böcker om kringflackande liv likt de i böckerna ovan, skrivna av kvinnor. Gärna typ 1950-tal, men senare funkar också. Nån som har nåt tips?