I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Svavelvinter (utmärkt svensk fantasy)

Hobby & Fritid - Kultur & Media

   

2004-08-02 16:10

Svavelvinter (utmärkt svensk fantasy)

Äh, jag tänkte bara tipsa om Erik Granströms bok Svavelvinter, eftersom ingen annan gjort det. Det lär väl finnas en och annan fantasyfantast på det här forumet, och eftersom fantasy och då särskilt svensk fantasy ofta är så jävla dålig egentligen är nog risken stor att många missat detta mästerverk.

Svavelvinter är den första delen i krönikan om Den Femte Konfluxen, och den första boken att släppas på nystartade etiketten Svensk Fantasy. Det är en mustig och underbar berättelse, helt befriad från många av fantasyns vanliga ok. Avsaknaden av ont och gott är lika uppfriskande som de ärliga människoporträtten och avsaknaden av den fåniga pseudomedeltid vi tvångsmatats med sedan Tolkien.

Granström väjer varken för smuts, sex eller människors grisigaste sidor. Boken är fylld av finurlig humor, dystra öden och samtidssatir. Landet Trakorien, där berättelsen utspelar sig, är ingen statisk värld, utan en där nya uppfinningar, handel och politikskt ränkspel konstant tecknar om kartan. Författaren kan också sitt språk, och för fram berättelsen med meningar fyllda med tyngd och smak värda att läsa både en och tre gånger.

Bokens enda svaga sida är det otroliga myller av personer som dyker upp i boken, som för den ovane kan te sig något överväldigande. Men det är den enda fläcken i en annars fantastisk berättelse jag bara måste rekommendera till alla, och framförallt fans av fantasy.


www.svavelvinter.nu