I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Användaren är inte inloggad Cyklopen X6

Från Stockholms län / Sweden
Namn:
Cyklopen
Sysselsättning:
Arrangör
Civilstånd:
Raggar hårt
Hemsida:
www.cyklopen.se
Medlem sedan:
2013-09-03
Senast inloggad:
2013-09-03 20:31
 
        
Användarnamn Sysselsättning Online

Tomt.

Senast skapade trådar

Senaste aktivitet i trådar

http://www.cyklopen.se

OM OSS
2003 ockuperade Kulturkampanjen SVT-huset på Östermalm i Stockholm, en lokal på 10 000 kvadratmeter vid Stadions tunnelbanestation som hade stått tom i tio år. Ockupationen slutade i domar för olaga intrång och att lokalerna revs.

På den tiden hette Kulturkampanjen inte Kulturkampanjen utan istället Kulturmassakern, ett namn som anspelade på ambitionen att kultureliten nu äntligen skulle få sin rättmätiga bestraffning. Alla som var med i gruppen hade dreads eller var punkare.
Samma år började Kulturkampanjen arbeta för att få göra om vänthallen vid Hammarbyhöjdens t-bana till ett kulturhus. Vi lämnade in förslag till berörda myndigheter, men i oktober 2004 revs huset.

Gruppen riktade då in sig på nedlagda och K-märkta Albano Smide vid universitetet. I det tysta började vi renovera, men drabbades av skadegörelse och slutligen en brand som helt förstörde huset.

Nu återupptog Kulturkampanjen kontakten med politikerna och krävde ett hus. Man fick tipset att istället hyra mark och bygga något nytt, gärna i någon av Stockholms förorter. Vi hittade platsen i Högdalen och fastän Vantörs stadsdelsförvaltning sade nej fick vi ja från stadsbyggnadsnämnden – ett tillfälligt bygglov på fem år. Efter två års byggande stod huset äntligen färdigt.

Sedan brände något kukhuvud ned det.

Tragedin till trots, Kulturkampanjen vägrade ge upp. Istället gjordes demonstrationer varje måndag och ett stort arbete med hur huset skulle kunna återuppstå satte igång. Under tre år arbetade gruppen med att samla pengar, söka stipendium, leta tomter osv. Under dessa år fick Kulturkampanjen stöd av bland annat Kulturhuset i city som hjälpte till med att ordna en stödgala för Cyklopen. Gruppen fick också ta emot priset Artister mot Nazister.

Kulturkampanjen hade många tankar, skulle huset stå på vatten, skulle det byggas i Botkyrka, eller mitt i centrum av Stockholm? Gruppen gick återigen på otaliga möten med politiker runt nya tomter, bygglov mm. Till slut efter mycket möda får gruppen ett nytt tillfälligt bygglov på en ej detaljplanerad tomt nära den gamla tomten i Högdalen. Denna gången är gruppen äldre och visare och består av många olika nya människor, där endast ett fåtal numera har dreads eller är punkare. Arkitekten är färdigutbildad och ritningarna mer detaljerade. Huset byggs denna gång av stålställningar, limträstomme och polycarbonatplast.

Huset är snart klart. Men, det finns fortfarande mycket kvar att göra innan huset kan invigas. Väggar ska isoleras, takreglar läggas, vatten och avlopp dras mm.

Så, tycker du att detta är ett projekt du vill stödja, kom och hjälp till! Vi finns på plats vardagar 9.00-17.00 och helger 10.00-17.00.

Du får också gärna ge ett ekonomiskt bidrag på vårt postgiro : 1607552-5

Vill du veta mer? Hör av dig till oss på [email protected]