I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Med J-Ro på Köpenhamns äventyr!

Vår Hiphop - Producenter & DJs

   

2009-10-24 12:12

Med J-Ro på Köpenhamns äventyr!

Hej alla på Glokala och Whoa!

Detta är ett försök till bidrag av lite få av dom händelser och upplevelser vi varit om hittills. J-Ro är på Spinneriet för tredje året i rad som gästlärare. Med den enorma kontaktkrets han har kan man aldrig riktigt vara säker på vad som händer.

Utgångspunkten för uppgiften vi blev tilldelad första veckan på kursen var till synes enkel: dela upp klassen i fyra grupper och låt varje grupp välja en hiphop klassiker som dom får till uppgift att kopiera. Exakt i detalj!

Klassisk hiphop var uppbyggd av vinylfragment, (enstaka ljud från lp skivor), från skivor som dom ”lånade” av morsan eller farsans lp samling , eller då upphittade på loppis eller dylikt. Det finns på så sätt miljoner skivor som ljudpalett. (Tänk klipp o klistra material till collage fast med ljud då).

Vår uppgift var alltså att hitta exakt samma original samplingar och ljud som dessa utvalda klassiker! Med andra ord tuffare än man kan tro. Dessutom för att spetsa till det lite hade J-Ro ordnat så att vi på självaste avslutningsdagen skulle få framföra våra alster inför old school legenden AZ från new york på hans spelning i Köpenhamn!

Det gav lite blandade känslor! Många av våra talangfulla rappare på skolan menade att det skulle vara pinsamt att framföra ”kopior” av klassiker istället för deras egna geniala kompositioner! ;)

J-Ro var dock bestämd i det avseendet, och garanterade oss att ett skolprojekt av våran karaktär skulle vara roligare och mer intressant att få uppleva för AZ, istället för nån vanlig sorts demo approach. Vilket senare visade sig vara mycket riktigt.

Skolans elever ansträngde sig, även dom som i vanliga fall inte pysslar med just musik. Det var speciellt kul och häftigt och höra många av tjejerna på skolan framföra dessa låtar. Resultatet överraskade nog många då det lät supercoolt ; dom fick helt enkelt dessa klassiker att skina upp på ett helt nytt sätt!

Inför avslutningsdagen hade de flesta hunnit klart med sina låtar. Helt eller delvis. Vi brände ner låtarna på en cd och gjorde oss redo för avfärd mot Copenhagen.

Vi lyckades med lite extern hjälp få ihop 20 personer som vi delade med till en gruppbiljett med Köpenhamnsbussen. Stämningen var livfull och alla var glada och lätt humlestärkta, när bussen korsade Öresundsbron.

Innan vi kom till RUST där spelningen skulle vara, tog J-Ro med oss till hans studio i Köpenhamn där vi exklusivt fick höra hans ännu osläppta nya album! Riktigt grym vill jag lova och vi på Spinneriet passar på och flaggar för en kommande dunder platta med J-Ro!

Väl på plats vid klubben Rust, fick vi entré stämplar och ett kort möte med dj Typhoon; en gammal räv i gamet som oförtrutet arrangerar feta hiphop konserter i Köpenhamn.

Äntligen vid scen! Eller skall vi säga klimax? AZ och hans DJ Buck hade fått ord om skolan samt vårt låtprojekt, och inledde det hela med ett par låtar med enbart Spinneriet som publik! Efter det kom han jordnära ner från scen för att samtala lite med oss och J-Ro. Några minuter senare inleddes det osannolika. Grupp efter grupp fick gå upp på scen och framföra deras ”klassiker” inför AZ samt övrig häpen personal på Rust. Vissa hade ett intränat framträdande och några av oss stod mest och sken på scen medans låtarna dundrade i högtalarna.

När låtarna väl var framförda fick AZ ordet och valde sin favorit och därmed också vinnarna. Som för övrigt blev Chuck Rukkuz och Progress med deras Goodie Mob kopia ”Cell therapy”. AZ kallade det vinnande bidraget för ”good money”.

AZ var en upplevelse! Han var superfokuserad, spiknykter, vältränad med ett stort crusifix på bröstet. Hans konsert var kanonfet med huvuddelen av låtarna från hans klassiska debut ”Do or die”.

Ett stort tack till Spinneriet, Glokala, och J-Ro för denna oförglömliga upplevelse!

Alex/Twelvebit
www.glokala.se
Spinneriet. Skola för Urbankonst och HipHopkultur.