I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Köp-Guide för nybörjare!

Vår Hiphop - Producenter & DJs

   

2007-05-21 22:03

Köp-Guide för nybörjare!

Tänkte bara komma med lite tips så ni slipper köpa onödigt dyra saker som ni sedan ångrar eller inte kan använda fullt ut.

Mixer eller Preamp?: Vanlig fråga häromkring så den tar vi itu med på direkten. Innan ni väljer detta så ska ni tänka på vad ni vill göra i framtiden; 1. Har du bara intresset av att rappa? 2. Eller vill du kanske börja producera i framtiden eller kanske tillåmed redan gör det? 3. Vad är det du vill spela in?

1: Är ditt intresse enbart att rappa finns det ingen som helst anledning att köpa ett mixerbord, det blir bara onödigt många kanaler som aldrig kommer till användning. En hyffsad Preamp med 1-2 kanaler och lite inställnings möjligheter är det enda du behöver i det fallet. För seriösare rappare med lite kunskap inom ljud-teknik kan det dock vara bättre med en Channelstrip, dvs en grej som har både preamp, kompressor, eq och möjligtvis gate för att göra det lättare vid slutmix och kunna få kontroll på inspelningen lite bättre.

2. Är du även intresserad av att producera så borde din första fråga du ställer dig själv vara nummer 3, dvs "Vad är det jag vill spela in?" Sköter du det mesta digitalt så behöver du kanske inte så många kanaler, i det fallet kanske en enklare Preamp är något även för dig.
Har du dock tänkt använda dig av andra instrument kan det vara bättre med något fler. Vid inspelning av trummor kan du t ex behöva från 7 mickar och ända upp till 15 eller tillåmed fler i vissa fall. Kanske vill du och en kompis spela in bas och gitarr på ett beat samtidigt där ni mickar upp förstärkarna, då kan ni behöva från 2 kanaler och ända upp till 8. På piano är det många som använder sig av så många som 6 mikrofoner. Ta dig en funderare över vad det är du har runtomkring dig, du kanske inte äger ett trumset själv men du har en polare bara några dörrar bort som spelar trummor varje dag. Allt som kan göra dina produktioner bättre bör du ha i åtanke och var absolut inte rädd för att testa nya idéer. Sätt dig sen och räkna, hur många kanaler behöver du samtidigt? Kanske är det enklare (och billigare) att istället för att låta synthen vara inkopplad på kanal 4 hela tiden, dra ut den sladden varje gång du ska micka upp basförstärkaren. Du kanske vill spela in basen och den akistiska gitarren var för sig? Och allt sånt där. Sen handlar stor del av musikkarriären om att uppgradera också så du behöver ju inte tänka kanske 40 år frammåt, men tänk gärna nåt år iallafall då musiksaker i många fall inte har så högt andrahandsvärde.

Mikrofon: Många häromkring säger att du måste testa dig fram för att hitta den mikrofonen som passar bäst på just din röst, det håller jag fullständigt med om. Däremot så betyder inte det att du vet redan från början hur du vill att dina inspelningar ska låta.Sånna saker brukar komma i framtiden efter du har skaffat dig lite erfarenhet.
Därför tycker jag personligen att du ska satsa på en billig mikrofon så som ADK A51'an eller B1'an. Dom är erkännt bra mikrofoner för en billig peng och dom duger väldigt bra till nybörjaren. Sen när du väl börjat få en uppfattning om

Worship Nothing Studios :Inspelning, mixning, mastring, design, musikvideos m.m: http://www.wnstudios.se