Graffitidebatt på 2 New Days of Hip Hop, Stockholm 18 okt
ÄR DAGENS GRAFFITI EN DEL AV FRAMTIDENS KULTURARV?
I samband med den landsomfattande turnén ”2 new days of hiphop” bjuder Riksteatern in till en diskussion om graffiti och det svenska kulturarvet.
I den antika romerska staden Pompeji bevaras tvåtusenårig graffiti, och i källaren till Stockholms stadsmuseum skyddas ristningar gjorda av ryska krigsfångar på 1700-talet. Men kommer någonting av dagens graffiti finnas om hundra år? Idag lägger samhället enorma summor på borttagning. Frågan är om det funnits något att bevara i Pompeji om staden satsat lika mycket resurser och prestige på borttagningskampanjer.
Så hur ska myndigheter, konstinstitutioner och museer förhålla sig till den samtida graffitin? Vissa menar att det är en vital ungdomskultur som mår bäst utanför de samhälleliga institutionerna och därför i längsta möjliga mån bör lämnas ifred. Andra hävdar bestämt att det är ett otyg som bör bekämpas med samhällets alla tillgängliga medel.
Med det finns förstås mer pragmatiska förhållningssätt och i många svenska städer är graffitin en integrerad del av stadsmiljön. I Stockholm har nu diskussionen kommit igång om huruvida några av de mest kända graffitimålningarna från 1980-talet ska bevaras till framtiden. Blir graffitin i så fall en del av en svensk kulturell kanon? Vårt samtal utgår från graffitimålningen ”Fascinate” gjord 1989 i Bromsten av Circle och Tarik.
I ett bredare sammanhang handlar frågan om hur nuet ska värderas i förhållande till historien samt inte minst om kulturell och nationell identitet. Vems berättelser ska bevaras?
I samtalet deltar:
Ann-Charlotte Backlund – stadsantikvarie och chef för Stockholms Stadsmuseum
Martin Burgos – graffitikonstnär
Per Wilhelmsson – planarkitekt på Stockholms Stadsbyggnadskontor
Pierre Tsappos – graffitikonstnär
Även publiken är välkommen med inlägg och frågor. Moderatorer är Tobias Barenthin Lindblad och Jacob Kimvall.
Välkommen!
Vad?
Graffitidiskussion
Var?
Södra Teatern, Kägelbanan. T-bana Slussen
När?
Lördag den 18 oktober, klockan 16.00-17.30
Inget inträde.
Välkomna!
Tobias Barenthin Lindblad
Jacob Kimvall