I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Helsingfors: Klotterfest samlade nästan 1000 demonstranter

Vår Hiphop - Graffiti

   

2008-10-03 17:18

Helsingfors: Klotterfest samlade nästan 1000 demonstranter


Helsingfors: Klotterfest samlade nästan 1000 demonstranter

2008-10-03

Nästan 1000 personer demonstrerade tisdagen den 16 september i Helsingfors mot stadens nolltoleranspolitik mot graffiti. Evenemanget som gick under namnet Klotterfest arrangerades parallellt med Helsingfors stads jubileumsseminarium för det 10 år gamla Stoppa klottret projektet. Demonstrationståget föregicks av en festival utanför stadens moderna museum med uppträdande av kända hiphop- och reggaeartister samt dekorering av ett graffitiplank Sedan 1998 har Helsingfors stad fört en strikt nolltoleranspolitik mot all ickekommersiell kommunikation i stadsrummet. Graffiti, kulturaffischer, klistermärken och tags rensas alla bort i snabb takt. Samtidigt har det privata säkerhetsföretaget Finnish Protection Service, FPS, anlitats för att jaga klottrare. FPS har under flera repriser anklagats för grovt våld mot ungdomar och illegala personregister. FPS har blivit ett favorit ämne för både målare och rap-artister och företagets ägare Petri Lokka har i stort sett gått under jorden efter upprepade hot mot hans person.

Projektets jubileumsseminarium arrangerades under stort hemlighetsmakeri. När två stadsfullmäktigeledamöter från Vänsterförbundet och de Gröna försökte delta på det aktuella jubileumsseminariet blev de stoppade av privata väktare. Projektets ledare bekräftade att de inte var välkomna. Den mesta informationen om Stoppa klottret projektet är hemligstämplad och tjänstemännen som ansvarar för projektet vägrar att kommentera det i offentligheten.

När Klotterfest marscherade förbi jubileumsseminariet var kravallpoliser stationerad utanför. Demonstrationen besvarade den omfattande polisnärvaron med att kasta flaskor, stenar och målfärgsbomber på polisbilar och ämbetsbyggnader.

Fast massmedia till en början fasade sig över att demonstrationen urartat i upplopp ändrades tonen snart. I en ledare i Finlands största och mest inflytelserika tidning Helsingin Sanomat kritiserade ledarskribenten klotterprojektets slutenhet. Flera andra kritiska artiklar följde på ledaren, vilket är en klar ändring i tidningens tidigare linje.

Klotterfest var ett initiativ av Nätverket för ett fritt Helsingfors (Vapaa Helsinki verkosto) som också kört projekt för en avgiftsfri kollektiv trafik och en kampanj mot id-kontroll av misstänkta illegala immigranter i Helsingfors. I maj arrangerade nätverket Helsingfors EuroMayDay demonstration med tema stadskamp som en central del av kampen för prekariatets rättigheter.

Klotterfest var en del av en mer omfattande mobilisering mot Helsingfors stads nolltoleranspolitik. Vid sidan om Klotterfest har Nätverket för ett fritt Helsingfors samlat en adress mot Stoppa klottret med signaturer av inflytelserika kulturpåverkare, med bland annat den internationellt kända regissören Aki Kaurismäki som undertecknare. Adressen kommer att överräckas till stadens ledning nästa vecka, två veckor före det inkommande kommunalvalet. Nätverket har också startat webbsidan nollatoleranssi.info där man samlat intervjuer med graffitimålare om repressionen de mött och sammanställt information om nolltolerans och stadens Stoppa klottret kampanj.

/ Nätverket för ett fritt Helsingfors


från motkraft.net

-
Låter ju hur coolt som helst. Någon som vet vart man kan hitta bilder?

Schlagerstjärnan Carola berättar om sina skönhetsingrepp: -Jag ser yngre ut än någonsin.