I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

"Hög tid för ny syn på graffiti"

Vår Hiphop - Graffiti

   

2007-01-12 17:26

"Hög tid för ny syn på graffiti"

Kjell Hultman, den person som mer än någon annan präglat den svenska debatten om graffiti, dömdes nyligen till fängelse för mutbrott. Domen mot SL:s tidigare trygghetsansvarige utgör ett lysande tillfälle att ompröva synen på graffiti som enbart skadegörelse.

 

Det skriver Tobias Barenthin Lindblad, redaktör på Dokument förlag, och Jacob Kimvall, konstverare, på Stockholms Fria Tidnings debatt.

 

En ansökan om att k-märka delar av Stockholms graffitiarv har i dag lämnats in till Stadsantikvarien. Ansökan omfattar fyra graffitimålningar uppförda mellan 1989 och 1994.

 

"Vi har valt fyra målningar, som alla är välkända och som intimt sammankopplas till den plats där de finns. I takt med att allt fler graffitimålningar tas bort, också lagligt utförda, är det viktigt att bevara några för eftervärlden", skriver personerna bakom ansökan.

 

På Stockholms Fria Tidnings debattsidor förklarar Tobias Barenthin Lindblad och Jacob Kimvall varför det är viktigt att bevara någonting som i debatten vanligtvis likställs med skadegörelse.

 

Debattartikeln i dess helhet samt ansökan till stadsantikvarien hittar du på:

 

http://www.stockholmsfria.nu/artikel/8494

 

 

 

Titta på målningarna och rösta om du tycker att de ska k-märkas på Metros hemsida:

 

http://www.metro.se/se/article/2007/01/12/16/1951-32/index.xml