I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Vad som hänt utanför Highlights

Vår Hiphop - Graffiti

   

2004-11-26 15:14

Vad som hänt utanför Highlights

Vad som hänt utanför Highlights

Polisen har stått i området kring vår butik ett par timmar vid sammanlagt fem tillfällen i år. Nu senast vecka 45, under höstlovet. De har konfronterat och kontrollerat en del av våra kunder, mer än hälften har dock undgått denna behandling, en del har fått sina varor förverkade. Detta har de gjort med den nya ”klotterlagen” som förevändning. Problemet är att den nya lagen INTE ger sitt stöd för sådana här ingripanden, vilket tydligt framgår om man läser förarbetet till lagen. Här är ett intressant stycke från prepositionen:

” Farhågor har också uttryckts att bestämmelsen* skulle kunna komma att tillämpas urskiljningslöst i relativt vanliga situationer som vid demonstrationer eller då en person kommer ut ur en affär som säljer sprayburkar. Detta är naturligtvis inte fallet. Enbart det förhållandet att en eller flera personer samlas eller vistas i ett område där skadegörelse kan förekomma, bär viss klädsel eller kommer ut ur en affär som säljer sprayburkar kan aldrig i sig utgöra grund för kroppsvisitation.”
* = den nya lagen

De personer som med hjälp av oss överklagat sitt ärende har alla fått sina varor tillbaka.
De fall som vi tagit vidare till tingsrätten har utslaget blivit detsamma, förverkandena har hävts och personerna har fått tillbaka sina saker. Enligt tingsrätten har polisen inte tillräcklig grund för sitt agerande. Detta övertramp har även belysts av lokala medier här i Stockholm.
Vi planerar att tillsammans med en jurist och några av dem som stoppats göra en JO-anmälan mot polisen.

Vi hoppas nu att polisen tagit sitt förnuft tillfånga och inte trakasserar er i fortsättningen.

Ni är varmt välkommna till oss på Highlights.

PS. Ni kan läsa hela propositionen till nya lagen här:
länk