I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

svar från kulturborgarrådet erik nilsson (s)

Vår Hiphop - Graffiti

   

2004-05-09 17:14

svar från kulturborgarrådet erik nilsson (s)

Legalize art/gifok skickade för en tid sen ett öppet brev till erik nilsson, kulturborgarråd (s) ang. ett förslag som kommit upp om att upplåta en lokal till graffitimåning. Legalize Art/gifok sågade av olika anledningar det förslaget och ville veta hur erik tänkt när han var med och utformade det.

det här är svaret.


Tack för ditt mail. Jag ber om ursäkt för att svaret har dröjt, vilket beror på den senare tidens stora arbetsbelastning.

Jag har tagit del av dina synpunkter. Vi anser att Stockholms stad måste kunna erbjuda alternativ till det illegala målandet och klottrandet. Vi menar att illegalt målande och klottrande delvis är ett symptom och ett uttryck för att vilja synas i en offentlighet vilken man inte givits tillträde till. Stadens gator och torg är bemängda av reklam och det är endast en liten del av
medborgarna som har möjlighet att ta sådana utrymmen i anspråk. Vi vill ge möjlighet för fler, framförallt ungdomar, att synas på ett legalt vis i det offentliga rummet och föreslår därför att staden under ordnade former gör ett försök med flyttbar bildkonst. Självklart väljer ungdomarna vilka tekniker man
fokuserar på som till exempel graffiti, olja på duk, med mera.

Genom ett projekt med en professionell och kunnig ledning vill vi ge unga människor möjligheter till att utveckla det egna skapandet och synas i det offentliga rummet- oavsett konstform. Det är viktigt att ungdomarna är med och utformar och tar ansvar för ett sådant projekt. Staden måste dels se över
lokalbeståndet för att finna en lämplig lokal där utövare ges möjligheten att skapa och uttrycka sig. Dels måste staden skapa infrastrukturen för att möjliggöra för denna konst att synas i, och få tillgång till, det offentliga rummet. Det kan med fördel ske genom att konsten ställs ut på lämpliga platser i det offentliga rummet.

Kulturnämnden har därför gett kulturförvaltningen i uppdrag att utreda hur ett sådant projekt kan utformas. I detta ingår att undersöka såväl innehållsmässiga aspekter, som rent praktiska och tekniska problem, såsom sprayångor. Det är också viktigt att stadens framtida graffitipolicy tas fram i samtal med representanter från olika berörda organisationer, varför bland annat med representanter för graffitimålare kommer att finnas med.

Grundläggande i diskussionen om klotter och graffiti är insikten om den tydliga skillnaden mellan alla former av illegalt målande och konstformen, eller snarare tekniken, graffiti utförd under lagliga omständigheter. Att, som tidigare skett, låta stänga konstutställningar och totalt fördöma ett ungt konstnärligt uttryck
är i våra ögon att skapa ett mindre demokratiskt och mer inhumant samhälle. Resultatet av en sådan politik blir inte mindre illegalt klotter och skadegörelse.

Vänliga hälsningar

Erik Nilsson
Kultur- och skolborgarråd


"Power Is My Politics, their system is my bottom bitch."