I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

FAQ för Emceeing.

Vår Hiphop - Emceeing

   

2008-04-28 14:53

FAQ för Emceeing.

Hur blir man en bättre emcee?
-Som med allt annat så blir man bättre genom att träna mycket. Skriv mycket texter, spela in många låtar och träna hela tiden. Försök att upptäcka vilka fel du gör. Trycker du in för många ord per bar? Har du inte starka concept? När du väl har upptäckt det så är det bara till att arbeta på att lösa problemet.

Vad är "bars"?
-Man delar upp texter och musik i bars. En bar är i vanliga fall lika lång som en line. Du avslutar din första bar med ett ord som du sedan rimmar på på nästa bar.
För att förenkla kan man säga att en bar är lika lång som "Boom tss bap boBoom tss bap". Verser brukar vara jämna 4tal-bars långa 8, 12, 16, 24 eller 32 till exempel, standard (usch) är dock 16.

Vad är "delivery"?

-Delivery är samma sak som framförande, alltså hur man utför eller framför en vers. Kanske inte passar att skrika på en kärleks låt?

Vad är "flow"?
-Flow är en emcees rytmik över musiken.

Vad är "fyrtakt"?
-Fyrtakt är den taktart som andvänds mest inom hiphop.

Vad är "multisyllables"?

-Multisyllables = Flerstaviga rim.

Vad är "overdubs"/"adlibs"?
-Ibland när man har spelat in en vers så gör man en tagning till där man bara rappar själva rimmen. Den sista tagningen läggs lite lägre i bakgrunden för att fylla ut och göra det hårdare. Det är "Overdubs".
"Adlibs" är "WHAT!" och sånt som vissa lägger i andnings pauser.. Eller så rappar man bara själva rimmen (som en overdub) fast improviserat. Ordet adlib betyder typ improviserat så det är därifrån uttrycket kommer. Overdubs är vedertagen "musik" lingo.

Vad är ''spoken word''?
-Spoken word brukar det kallas när man kör en dikt eller en text acapella, det vill säga utan musik. Spoken word kan dock vara vad som helst som framförs muntligt, ett föredrag eller en dikt.

Vad är en "collab"?
-En collab eller collabo är ett sammarbete mellan artister. Om två emcees gör en låt tillsammans så kan man säga att dom gör en collab.

Vad är en "cypher''?
-En cypher är ett gäng emcees som freestylar.

Vad är en "freestyle"?
-Freestyle kallas det när emcees improviserar fram en text.

Vad är en "punchline"?

-En punch är en line med en fyndighet, oftast i form av en ordvits, liknelser eller metaforer.

Vad är ett "battle"?
-Ett battle är när två eller flera emcees dissar varandra, den som har bäst dissar eller är en överlägset bättre Emcee - vinner oftast battlet. Detta kan ske live, på skiva eller t.ex. på Internet, och det kan vara freestyle eller pre-written. Vinnare utses oftast av en jury eller av publiken.

Vad är ett "rimschema"?
-Det är den struktur som folk använder sig av när de skriver sina verser. Som exempel kan vi låta A och B vara rimmarkeringar och då göra ett enkelt rimscema enligt:
…A…….A/
…B…….B/
Raderna skulle då kunna se ut så här:
jag har en KATT, med en HATT /
den är BLÅ, nu är det dags att GÅ /
Scemat kan dock varieras ganska oändligt och en del lyckas få ihop riktigt avancerade strukturer.

Var kan jag hitta battles på nätet?
-www.emceebattles.com - Har battles från U.S.A. med bl.a. Eminem. Filmer och MP3:or.
www.fightnight.dk - Nordens största battletävling, har ibland filer uppe.
www.svenskabattles.mabande.se - Sida för battles från Sverige. Har filmer och länkar till FTP:er med filmer.

(Inlägget ändrat av bylund_90 2010-05-24 21:10:22)

Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.