I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Recension: Nothin´ But skillz...

Svensk Hiphop - Audio & Video

   

2005-07-01 02:58

Recension: Nothin´ But skillz...

Även om många idag går och säger att den svenska hip hop scenen är död, så finns det ändå folk som har kämpaglöden kvar. Två utav dessa är rapparen Lyrical och hans producentkollega Dugguh.
Dessa två killar har nu lagt ner tid och energi på att samla ihop låtar ifrån artister som nu har bidragit till att skivan ”Nuthin´ But Skillz-Mixtape Volume One” har hittat upp ur underjorden.

Skivan inleds av Lyrical själv som med MC Tia drar igång denna skiva med dunder och brak.
På denna låt bevisar Tia ännu en gång att hon är en utav våra mest intressanta förmågor när det gäller underground hip hop i Sverige. Lyrical hade jag inte mycket koll på innan denna låt, men här visar även han vara en förmåga man ska hålla utkik efter i framtiden. Samma kille dyker även upp lite senare på låten ”Mediocre” sida vid sida av ADM och en kvinnlig rappare vid namn Ami som visar vara riktigt duktig – både på att sjunga och rappa.

En stod del av låtlistan på den här skivan utgörs av artister som man har stött på genom olika projekt tidigare. Tank Marwin och Jah Rhytm är några utav dessa. Sist man hörde något av Tank Marwin var då han gav ut Perfect Combinations debutalbum. Då var det snabba och hårda beats som gällde. Då lät det riktigt bra på sina ställen, fast när han på denna skiva har lagt dessa åt sidan och istället kör på ett betydligt långsammare beat av C4R så låter det ännu bättre. Några som i sin tur har valt att dra upp tempot på denna skiva är gruppen Furioso där bl.a. rapparen Klaebo ingår i. Nog för att denna artist hjälper till att få igång tempot på svenska tillsammans med de andra i Furioso. Men vill man höra hans bästa sidor som artist så ska man istället ta sig tid åt att lyssna på hans engelska låtar. Två av dessa låtar finns med på denna skiva – och i ytterligare två olika konstellationer dessutom. Enkelt uträknat så kan man nu komma fram till att Klaebo finns med i tre olika grupper som alla finns med på den här skivan. Furioso är den första. Den andra i raden är Digableistic som här bidrar med låten ”Give It Up”. Sen dyker han även upp med gruppen Run-In Camp som med sin låt ”Soul jivin´” visar sig vara en utav de mest överraskande men ändå bästa grupperna på ”Mixtape Volume One”.
En utav de andra medlemmarna i gruppen Digableistic är Mazy som nu har fått till ännu en banger med hjälp av Apu2Kutt från Göteborg som har producerat beatet till hennes senaste låt ”Mad gurl”. En annan producent som kommer ifrån Göteborg är The Loopaddict som här har producerat en låt till Obnoxiuz. När sommarvärmen precis har kommit så bidrar dessa två killar något oväntat med en låt som bygger på den gamla hederliga vinter klassikern ”Staffan var en stalledräng”. Nu stannar inte överraskningarna upp bara för att denna låt tar slut. Ytterligare ett bidrag som kommer från Göteborg är låten ”Me my g´z” som är tillverkad av gruppen Medina. Sam-E producerar och Alibi rappar – på engelska… Detta visar sig snart vara en riktigt lyckad kombination, och denna låt är utan tvekan den bästa på hela skivan.

På det här mixtapet så bjuder Nothin But Skillz även på en världspremiär genom låten ”Still I”.
Produktionen på denna låt har Earmax tagit hand om medan Camilo lägger rader lika träffsäkert som så många andra gånger tidigare. Camilo som tidigare gick under namnet Diceptagon i gruppen Ship Of Fools är vid det här laget en veteran inom den svenska rap scenen. Earmax har man även hört talas om tidigare då han har stått bakom produktioner åt en rad olika artister och grupper. Det som skiljer sig denna låt från alla hans andra är att han för första gången någonsin greppar en mikrofon och släpper det på tryckt material. Förutom att han i sin vanliga ordning visar sig vara en riktigt duktig producent, så visar han här även upp en sida som rappare som man gärna vill höra mer av i framtiden.

djsilenceblog.blogspot.com // www.dj-silence.com //