I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Zacke & Emil Pettersson - Färdighaft @Streetzone

Svensk Hiphop - Audio & Video

   
Redaktionschef

2004-12-22 19:04

Zacke & Emil Pettersson - Färdighaft @Streetzone

Recensionen finns i ursprunglig form på www.streetzone.com

Senast ni läste om Zacke på Streetzone var i samband med min recension av T-Röd s skiva "Sprid Ordet ", som uppmärksammades för drygt ett år sen. Rapparen var på den tiden en del utav det nu splittrade kollektivet Iskusten och axlade producentrollen åt sin kollega som kort tid efter recensionen bestämde sig för att sluta upp med musiken. I ungefär samma veva hade Zacke en stor lokal hit i Luleå med låten "Söndagsmorgon " som spann vidare på viben som "Aisha " (av Outlandish ) levererade framgångsrikt runt om i landet. Den låten återfinns idag för gratis nerladdning i mp3-arkivet här på whoa.

Nu har ett år passerat och 2005 bankar på dörren i allra högst grad. Zakarias Lekberg a.k.a. Zacke har gått vidare och står här aktuell med sin andra EP sedan tiden när T-Röd fortfarande var i farten. Först släpptes hans egengjorda "Var Här " i ett begränsat antal, men runt sensommaren blev det alltså dags för det här lite seriösare släppet att nå marknaden. Den största skillnaden dom emellan är att han inte arbetat ensam med denna EPn, som går under namnet "Färdighaft ". Här har han jobbat tillsammans med producenten Emil Pettersson , som står för alla beats på skivan. En kille som under albumets gång visar att han fungerar som en utmärkt sparringpartner till rapparen. "Färdighaft " är en stabil och fräsch skiva som visar att svensk hiphop från Norrland verkligen tagit sig i kragen på sistone.

Planeten Jorden , som hyllades på Streetzone redan i somras (läs här), dyker - talande nog - upp på plattans första spår och visar direkt var skåpet ska stå. En scratchad refräng langar av röstsamplingen "svensk rap, ny tappning ", vilken får ses som skivans stora sanning. Samtidigt visar dom två norrbottningarna prov på rhymes i stil med kaxiga:

Eyo Zacke, säg mig vad kan gå fel
Tjejer bränn BHn, vi bränner HBn!


Såväl Zacke som Emil har hållit på med musiken i drygt sex år så det känns därför mer än rättvist att den faktiskt börjat ge utdelning för 21-åringarna på sistone, med tanke på hur bra det är dvs. Spår nummer två på "Färdighaft ", "Anna på Galej ", hann med att ligga på P3:s spellista i drygt tre månader innan det redan nämnda titelspåret tog över och fixade speltid i etern. Det varma välkomnandet har förutom den naturliga uppståndelsen i lokalpressen även resulterat i att en video till "Anna På Galej " spelats in. Den bör vara på väg upp på ZTV i dagarna, så håll utkik! En låt där vi över ett trevligt reaggae-beat får följa honom och förälskelsen Anna under en rad eskapader som inträffar mellan barndomen och vuxenlivet. Ett originellt stycke musik som genomförs med en stor nypa finess.

Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!