I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

   

2004-11-30 17:41

[email protected]

Hela recensionen finns på: www.dj-silence.com

Nu för tiden så väljer allt fler artister inom den svenska hip hopen att bilda grupper med varandra istället för att satsa på solokarriärer hit och dit. Mazy och Klaebo är några av dessa som nu har valt att bilda gruppen Digableistic tillsammans med Dj Kahn och producenterna Trane och Benson, även kända som SoulFanatix. Alla medlemmar i denna grupp har man hört talas om tidigare på ett eller annat sätt. Klaebo har ju bland annat varit med i gruppen Furioso. Dj Kahn har sedan många år tillbaka förknippats med bland annat människorna i BlaO från Göteborg. Han har även varit Dj åt Mazy som vid det här laget är en veteran i den svenska hip hop-scenen.
Dessa människor har nu tillsammans med Pay Per Bag Records valt att släppta albumet ”Digable”.
På denna skiva så har de inte anpassat musiken efter vad majoriteten av hip hoparna lyssnar på idag. Istället har de nu valt att det tillbaka till den gamla goda tiden, då allt inte bara handlade om att skapa hits för dansgolvet. På denna skiva förflyttar vi oss nu istället direkt till efterfesten. Redan på första spåret, ”Digableistic” så förflyttas man tillbaka i tiden då A Tribe Called Quest var som bäst. Inte nog med att producenterna här har lyckats få fram ett beat som luktar ATCQ lång väg. Klaebo visar dessutom upp en sida av sig själv som rappare, där jag direkt kommer att tänka på den stil Q-Tip använde sig av på den tiden då ATCQ var som bäst. Detta är dock inte den enda stilen Klaebo använder sig av på skivan – tvärtom. Under dessa tolv låtar så visar han hela tiden upp olika sidor av sig själv som rappare. Oftast så lyckas att anpassa sina olika stilar till låtarna, men när han väljer att sjunga i låten ”Loosing My Mind” så stämmer det inte alls. Inte heller hans skillz som rappare lyfts fram på bästa sätt här. Detta gör att just denna låt blir en utav de som drar ner betyget på denna skiva. Även på låten ”Why” så väljer Klaebo att sjunga, men här gör han istället en mycket bra insats tillsammans med Mazy som även hon använder sig av sin sångröst här.
Mazy har ju sedan länge varit känd som en kvinnlig emcee som alltid levererar hårda och raka verser som alltid går fram hos lyssnaren. Ett bra exempel på detta får man höra på låten ”Escalate” som för övrigt är över två år gammal nu. Att ta med en så här gammal låt skulle ju kunna vara en nackdel, men istället så visar det sig att denna låt som tillhör en utav de bättre på skivan passar in bra tillsammans med de lite nyare låtarna.

”Unpausable” är en utav de låtar där Trane och Benson gör bäst ifrån sig som producenter. Här har de fått till ett riktigt fett beat men tyvärr så är det något som inte stämmer med denna låt. Dj Kahns cuts sitter som gjutet här – som så många gånger tidigare på denna skiva. Fast det är Mazy och Klaebos insatser som inte riktigt hittar varandra här. Dessa två kompletterar varandra bra på denna skiva, men just på denna låt så vill de nog åt lite olika håll för att det ska kunna låta så bra som det gör på låten ”What's Rain To You?” där man får höra hur de båda levererar lite spoken word. Även på sista och avslutande låten på skivan, ”Love Thing” gör både Mazy och Klaebo en utav deras bästa insatser tillsammans på denna skiva. Här får de hjälp av en sångerska vid namn Maria som här hjälper till att avsluta denna skiva på ett riktigt bra sätt.

När jag först fick höra att just dessa fem personer hade bildat en grupp så blev jag genast nyfiken, eftersom alla medlemmar i denna grupp sedan tidigare varit några av mina personliga favoriter.

djsilenceblog.blogspot.com // www.dj-silence.com //