I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

   

2004-11-16 14:18

Dj Ulmox-The Soul [email protected]

Hela recensionen finns här: tp:
---------------------------------------- ------------------------

Uttrycket ”Keep it Raw!” använde Dj Ulmox som slogan när han började arbeta med denna skiva. Detta märks när man hör resultatet. Han har nu satt ihop en skiva med soul, beats och hip hop som han har döpt till ”The Soul Of Swedish Underground Volume 1”. Redan när man hör första låten på skivan med artisten Salem så hör man ljudet av ett rått och mörkt källarlokal-ljud. Just denna känsla följer efter mig genom resten av skivan.

Vad skönt det är - att nu få höra musik som inte har påverkats av storbolagens starka viljor till att få till en hit. Eller att det ska funka på radion är bland det första jag tänker på när jag lyssnar på den här skivan. En skiva som lika gärna skulle ha kunnat vara ännu ett mixtape på cd, som då har satts ihop av en Dj som visar upp sina kunskaper om mix-tekniker, scratch, effekter och så vidare. Istället är detta en samling där Dj Ulmox nu koncentrerat sig på att få ihop riktigt bra låtar. Alla som någonsin har hört en samling av något slag, vet ju att det är svårt att tycka om alla låtar på en samling. Just detta gör man faktiskt med denna skiva. Faktum är att det enbart finns en enda låt av tretton som jag inte fastnar för här.

På denna samling så känns det som denna Dj har han delat upp låtarna i olika avdelningar. Dessa avdelningar kan vi kalla 1) osläppta låtar 2) låtar som redan släppts på annat håll och till sist 3) låtar med artister som man bara har hört talas om tidigare, men som här bevisar att de definitivt har något att komma med. Här pratar vi då om artister som bland annat Desmond Foster och Awa. Den sistnämnda utav dessa gjorde sig känd för många på en av Thomas Rusiaks singlar. Denna kvinnliga artist gav ju även ett eget album för ett tag sen, så helt okänd är hon ju inte. Samma sak med Desmond Foster – en artist som vi har hört alldeles för lite av. Trots att han har synts tillsammans med människorna bakom namnet Rub-A-Dub i Stockholm under många år.

Visst känns det lite tråkigt att man här får en bunt med låtar som redan har getts ut på annat håll. Det går ju inte att komma ifrån att detta drar ner betyget på skivan en aning. Fast när det är låtar som artisterna Absent Minded (ADL), Flimpoman, Chords, Rantoboko, Timbuktu, Prominent och André bidrar med så höjs ju betyget ett par snäpp igen. Alla de här låtarna har man ju redan lyssnat sönder ett par gånger då de släpptes på annat håll av artisterna själva. Sen går det ju inte att komma ifrån att samtliga av dessa låtar tillhör det bästa som har släppts i Sverige. När man har detta i bakhuvudet, samtidigt som man lyssnar på den osläppta låten med Linn Segolsson som heter ”L.I.N.N (Wont You Rock With Me)” så inser man ju snabbt att Dj Ulmox har lyckats uppnå sitt syfte med denna skiva – att samla ihop låtar som representerar det allra bästa av våran undergroundscen här hemma i Sverige. Det spelar ingen roll om det är hip hop, elektroniskt musik, reggae, dub eller ragga. Här låter Dj Ulmox oss ta del av låtar som alla har en gemensam nämnare; SOUL!

djsilenceblog.blogspot.com // www.dj-silence.com //