I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

   

2004-09-28 22:59

[email protected]

Hela recensionen finns på: www.dj-silence.com

Jag tippar på att i stort sett alla som lyssnar på svensk hip hop idag har hört talas om Fronda på ett eller annat sätt. Han började sin karriär som en utav medlemmarna i gruppen De 6 Apornas Armé, sen har det bara fortsatt. Fronda är en person som hela tiden dyker upp med nya projekt där han då bildar grupper med nya medlemmar hela tiden. Hans senaste projekt går under namnet Kamphundar, och här har han fått med sig rapparna OB-1 och Käp. Den förstnämnda av dessa har man tidigare kunnat höra i gruppen Mind Kaos där han då har gjort sig hörd på engelska, men som han nu har valt att ersätta med det svenska språket.

Skivan har samma namn som gruppen, men låtarna som man nu hittar på denna skiva skulle kunnas sammanfattas med ett enda ord – kampsånger. De flesta innehåller riktiga allsångsrefränger som är uppbyggda med stundtals riktigt sköna beats som man lätt gungar med i när den tunga basen till baktakten sätter igång. Fyra av låtarna på denna skiva har producerats av P-Jazz, som kanske är mest känd som rapparen Ten-Brinks följeslagare, då dem båda har synts på scen tillsammans ett stort antal gånger då Ten-Brink uppträtt med sin alkohol vänliga hip hop. Som rappare har jag aldrig riktigt fastnat för P-Jazz, men som producent har jag nu börjat gillat honom skarpt.
Denna producent står nu för fyra av de allra tyngsta låtarna på denna skiva. Bäst av dessa är inledande låten på skivan ”Kamphund”, men i mitten av skivan medverkar han även med sitt namn på westcoast doftande ”Sätt Dej”. Även Ten-Brink finns med som producent skivan, men de produktioner han har fått med här kommer aldrig inte ens i närheten av hans kollegas.
Förutom dessa två producenter, så har Fronda själv varit med och tillverkat beats på ett par hörn.
Här har han tyvärr inte lyckats lika bra här som har gör bakom mikrofonen. De låtar han har producerat på denna skiva hamnar faktiskt lite i skymundan av de produktioner som P-Jazz fixat fram till detta album. Men det är ändå Fronda som står bakom produktion på sköna ”Släng Din Hand” där den enda gästen på skivan dyker upp. Här är det Mattews som är med och backar upp Fronda, OB-1 och Käp i refrängen som gör att denna låt är ett välkommet tillskott bland dessa låtar som annars domineras av Fronda, OB-1 och Käps röster som blir rätt så tjatiga efter ett par genomlyssningar då man har hört deras kampsångsrefränger alldeles för många gånger känns det som.

Som vanligt så är det våldsironi och skryttexter som står i fokus när Fronda gör sin musik. Både Käp och OB-1 hänger på i hans tempo, och på sina håll så låter dessa tre bra tillsammans, men över lag så är det ändå Fronda själv som står i fokus på denna skiva.

Om man skulle göra en undersökning på hur många som gillar respektive hatar Fronda så vet jag faktiskt hur det skulle sluta. De flesta verkar i vilket fall har någon åsikt om denna rappare som på senare tid har blivit populär bland skivköparna. Just nu ligger skivan ”Kamphundar” på sjuttonde plats på den topplista som skivaffären www.cdon.se har uppe på sin hemsida. På nionde respektive fjortonde plats dyker Fronda upp med sina två senaste soloalbum. Ett utav dessa är till och med äldre än det han nu har döpt till ”Kamphundar”. Men detta verkar inte spela någon roll för lyssnarna.
De kanske rentav delar samma uppfattning som mig om detta album. Att det var kul att lyssna på ett tag, men vill man höra Frondas bästa sidor som rappare, så ska man istället passa på att plocka upp något av hans soloalbum.

djsilenceblog.blogspot.com // www.dj-silence.com //