I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Planeten Jorden - Frihetssånger... @Streetzone.com

Svensk Hiphop - Audio & Video

   
Redaktionschef

2004-06-17 12:09

Planeten Jorden - Frihetssånger... @Streetzone.com

Recensionen hittas i riktig form på:

www.streetzone.com

Var du en av dom som älskade Timbuktu s ”Gott Folk” eller någon av dom senaste låtarna från rapparen på "The Botten Is Nådd" ? Eller har du mycket kärlek till grupper som Svenska Akademien och deras samhällskritiska texter? Då är det här kanske nåt för dig.

Johan Rensfeldt aka Planeten Jorden levererar hiphop som håller sig en bra bit ut på vänsterflanken, hiphop som skiljer sig långt ifrån den som vi vanligtvis möter i dagens Sverige. Hans debut-EP "Frihetssånger I Retro Adidas" är helt akustisk, inspelad i hemmet med hjälp av lillebrorsan/producenten Anders Rensfeldt, aka Bruce Lpee .

Johan, har bott i Luleå i Norrbotten under hela sitt liv och har ett tidigare förflutet som rapparen Johannes Paulus: Det 5:e Elementet . Det är inte bara musiken som sticker ut ur mängden, så att säga. Under nämnda namnet kanske ni stötte på honom via låten "Rapollo 13" "Jakten På Under Orden 3" eller mp3:an "El Escaparse" , upplagd på Streetzone tidigt 2002.

Musiken som kommer från Planeten Jorden är enkel, men ej för den delen trist eller i närheten av oproffsig. Artisten har full koll på vad han gör, lägger politiska texter över den ackompanjerande gitarrens perfekta ackordföljder med mer tanke på budskap än rimstruktur och tighta punchlines. Han har något han vill förmedla och det är ordet och dess mening som är i fokus, ingenting annat. Gitarren, munspelet och orgeln lägger sig helt naturligt tillsammans med 21-åringens innehållsrika, medvetna texter och bjuder från och till även upp till förbluffande vassa melodier. När man sedan läser om honom i diverse tidningsartiklar så ser man att namn som Lauryn Hill, Sizzla, Junior Kelly och Mikael Wiehe är betydande inspirationskällor, något som inte överraskar särkilt efter ett par genomlyssningar av plattan. Sammanfattat skulle man kunna säga att det osar lite progg om hiphopen, vars budskap denna vända är tydligt: att engagera och väcka så många skallar i vårat land som möjligt.

Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!