I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Whoa rekommenderar: Mer än musiken

Svensk Hiphop - Allmänt

   
Admin

2013-04-08 15:21

Whoa rekommenderar: Mer än musiken

Vet att det finns en annan tråd där det frågas om den här dokumentären men tänkte att det kan vara schyst att lite info i början.

Från starstidan: http://blog.whoa.nu/2013/04/08/mer-an-musiken/

Den här veckan vill rekommendera en riktig svensk hiphopklassisker. Sedan den visades på TV2 för hundra år sedan är det många som letat och frågat efter dokumentären Mer än musiken. Glädjande nog snubblade vi över den på Youtube för någon vecka sedan och hoppas att ni fortfarande är intresserade (och att den får ligga kvar).

Mer än musiken är ett avtryck från tiden då svensk hiphop fullständigt exploderade i popularitet. Eller som en av filmens huvudpersoner Tom Piha säger på sin senaste skiva F.A.S. 3: ” det var då rappares kläder var baggy och svensk hiphop var en späd liten bebis”. Det är hiphop från huvudstaden runt millenieskiftet. Gamla skivbutiken Pitch flimrar förbi, Ken har dreads och står på scen med Big Fred, en ung Petter som efter debuten med Mitt sjätte sinne pratar om fyra element och vad som är speciellt med rap för hans del, Rusiak sitter på ett hustak och i centrum för berättelsen står Fjärde Världen.

Mer än musiken är förutom titeln på dokumentären även titeln på en av Fjärde Världens gamla låtar. Tom (Max Peezay), Matte (M. Caliste) och Oskar pratar om drömmar, banden till varandra, tron på framtiden och hungern efter respekt. Oskar lämnade dock bandet lite senare för att satsa på en producentkarriär.

Det här är ett viktigt och välgjort dokument om svensk hiphophistoria, det tillhör allmänkunskapen. Det är klassiska låtar (vilka de flesta håller bra än idag), det är drömmar och tankar om framtiden som är extra intressanta nu när vi kan se hur det har gått sedan inspelningen. Framför allt är det kul att höra viktigt alla tycker det är med glädje och vänskap. För er som sett den kanske det är en källa till nostalgi. För er som var för unga (eller av annan anledning missat Mer än musiken) blir det en liten historielektion.


The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?