I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Whoa rekommenderar: Svensk hiphop och polis

Svensk Hiphop - Allmänt

   
Redaktionen

2012-03-15 19:16

Whoa rekommenderar: Svensk hiphop och polis

Från Whoa-bloggen:

Föreställ dig för ett ögonblick att du har en familj. Fru (eller man), två barn på tre respektive fem år och att du bor i en lägenhet i en förort till någon av våra större städer. Föreställ dig sen att du efter en lång arbetsdag och en trevlig kväll med din familj ligger och sover. Klockan närmar sig 03.00. Från ingenstans rycks du ur din sömn av en smäll stor nog att väcka någon ur ett alkohol, amfetamin plus stilnoct-rus. Det minsta barnet, som denna natt sover mellan sina föräldrar börjar skrika rakt ut i luften samtidigt som du hör frenetiskt gråtande från ditt andra barn i rummet intill. Rädslan i atmosfären går nästan att känna på. Efter tre sekunder har du fem starka ficklampor riktade mot ditt ansikte och från ingenstans känner du hårdhänta armar som målmedvetet slänger dig och din respektive på golvet, medan ditt barn lämnas ensam i sängen och vars rädda skrik nu överröstas av grova mansstämmor som kommenderar order på order. Utan förvarning känner du kallt stål runt dina armleder och stora gestalter vars ansikten är dolda bakom maskering tornar upp sig i mörkret. Du har inte gjort någonting fel. Du är en laglydig svensk medborgare som jobbar hårt för att försörja din familj.

Eller föreställ dig att du är ute på gatorna och demonstrerar för dina mänskliga rättigheter, eller en åsikt som du brinner starkt för. Föreställ dig sen att du går med dina likasinnade med skyltar, fanor och banderoller i händerna. Då hör ni ett rop ur en megafon längre fram i ledet och några sekunder senare börjar människorna framför dig att backa. Längre fram har gående kravallpolis med skällande hundar börjat forcera mot er vilket tvingar er bakåt. Du vänder dig om men märker samma sak bakom dig: Sex stycken polishästar börjar trycka på från andra hållet och ni sitter således fast. Dina meddemonstranter bakom dig skriker "framåt" medan de framför dig skriker "backa". Och poliserna bara trycker på. Panik utbryter.

Eller föreställ dig att du en kväll är på besök hos en vän, en väldigt god vän dessutom. Det är dags att gå hem, men det har hunnit bli ganska sent och det har därför blivit kallt ute. Du tar på dig dina ytterkläder, drar ner mössan extra mycket och drar upp luvan. Föreställ dig sen att du lugnt strosar hemåt nöjd med kvällen, när det blixtsnabbt vrider in en polisbil bredvid dig där du går på trottoaren. Ut flyger två poliser som direkt tar tag om dig, drar av huva och mössa och lägger dig på motorhuven och kroppsvisiterar dig noga. Du protesterar, men det förvärrar bara hela situationen. Människor stannar upp för att titta. Du blir gjord till åtlöje. När poliserna är färdiga med sin visitation får du höra ett retfullt "du hade tur den här gången", var på de båda poliserna kliver in i bilen igen och kör iväg. Lätt illamående kan du inte göra annat än att fortsätta gå hemåt, med alla människors blickar hängande efter dig.

Bakom den till synes trygga verklighet vi lever i, där du ska känna dig säker och bekväm i det svenska samhället förekommer exempelvis dessa tre scenarion regelbundet. Det kanske inte märks i det fina villaområdet, ute på landet eller i medias rapportering, men det händer. Och vad är bästa sätt att nå ut med detta till resten av samhället? Jo, så klart genom hiphopen, som alltid slagit underifrån och dessutom är ett perfekt redskap för att få ut sin åsikt eller att berätta sin historia för de som väljer att lyssna. Yttrandefriheten är ju intakt, än så länge.

Därför tillägnas denna veckas Whoa rekommenderar alla de låtar som kritiserar eller tar upp den svenska polismakten och dess arbetsmetoder, inställning och tillvägagångssätt. En stor mängd svenska hiphop-artister har genom sin musik uttryckt sina åsikter om polisen och berättat sina egna skräckhistorier om hur de blivit behandlade av den svenska ordningsmakten. Ämnet kan aldrig bli uttjatat, då nya lagar som ger poliser större och större friheter dyker upp kontinuerligt. Så nu tar vi en djupdykning och lyssnar på lite svensk kvalitets-polisförakt. Jag påminner dock om att detta inte är någon officiell ståndpunkt signerad Whoa.nu, eller att vi på något vis är polisfientliga. Vi bara förmedlar kulturen som vi är en del av, likt vi alltid har gjort.








För fler exempel, kolla Whoa-bloggen!