I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Whoa rekommenderar: Svensk hiphop och polis

Svensk Hiphop - Allmänt

   
Redaktionen

2012-03-15 19:16

Whoa rekommenderar: Svensk hiphop och polis

Från Whoa-bloggen:

Föreställ dig för ett ögonblick att du har en familj. Fru (eller man), två barn på tre respektive fem år och att du bor i en lägenhet i en förort till någon av våra större städer. Föreställ dig sen att du efter en lång arbetsdag och en trevlig kväll med din familj ligger och sover. Klockan närmar sig 03.00. Från ingenstans rycks du ur din sömn av en smäll stor nog att väcka någon ur ett alkohol, amfetamin plus stilnoct-rus. Det minsta barnet, som denna natt sover mellan sina föräldrar börjar skrika rakt ut i luften samtidigt som du hör frenetiskt gråtande från ditt andra barn i rummet intill. Rädslan i atmosfären går nästan att känna på. Efter tre sekunder har du fem starka ficklampor riktade mot ditt ansikte och från ingenstans känner du hårdhänta armar som målmedvetet slänger dig och din respektive på golvet, medan ditt barn lämnas ensam i sängen och vars rädda skrik nu överröstas av grova mansstämmor som kommenderar order på order. Utan förvarning känner du kallt stål runt dina armleder och stora gestalter vars ansikten är dolda bakom maskering tornar upp sig i mörkret. Du har inte gjort någonting fel. Du är en laglydig svensk medborgare som jobbar hårt för att försörja din familj.

Eller föreställ dig att du är ute på gatorna och demonstrerar för dina mänskliga rättigheter, eller en åsikt som du brinner starkt för. Föreställ dig sen att du går med dina likasinnade med skyltar, fanor och banderoller i händerna. Då hör ni ett rop ur en megafon längre fram i ledet och några sekunder senare börjar människorna framför dig att backa. Längre fram har gående kravallpolis med skällande hundar börjat forcera mot er vilket tvingar er bakåt. Du vänder dig om men märker samma sak bakom dig: Sex stycken polishästar börjar trycka på från andra hållet och ni sitter således fast. Dina meddemonstranter bakom dig skriker "framåt" medan de framför dig skriker "backa". Och poliserna bara trycker på. Panik utbryter.

Eller föreställ dig att du en kväll är på besök hos en vän, en väldigt god vän dessutom. Det är dags att gå hem, men det har hunnit bli ganska sent och det har därför blivit kallt ute. Du tar på dig dina ytterkläder, drar ner mössan extra mycket och drar upp luvan. Föreställ dig sen att du lugnt strosar hemåt nöjd med kvällen, när det blixtsnabbt vrider in en polisbil bredvid dig där du går på trottoaren. Ut flyger två poliser som direkt tar tag om dig, drar av huva och mössa och lägger dig på motorhuven och kroppsvisiterar dig noga. Du protesterar, men det förvärrar bara hela situationen. Människor stannar upp för att titta. Du blir gjord till åtlöje. När poliserna är färdiga med sin visitation får du höra ett retfullt "du hade tur den här gången", var på de båda poliserna kliver in i bilen igen och kör iväg. Lätt illamående kan du inte göra annat än att fortsätta gå hemåt, med alla människors blickar hängande efter dig.

Bakom den till synes trygga verklighet vi lever i, där du ska känna dig säker och bekväm i det svenska samhället förekommer exempelvis dessa tre scenarion regelbundet. Det kanske inte märks i det fina villaområdet, ute på landet eller i medias rapportering, men det händer. Och vad är bästa sätt att nå ut med detta till resten av samhället? Jo, så klart genom hiphopen, som alltid slagit underifrån och dessutom är ett perfekt redskap för att få ut sin åsikt eller att berätta sin historia för de som väljer att lyssna. Yttrandefriheten är ju intakt, än så länge.

Därför tillägnas denna veckas Whoa rekommenderar alla de låtar som kritiserar eller tar upp den svenska polismakten och dess arbetsmetoder, inställning och tillvägagångssätt. En stor mängd svenska hiphop-artister har genom sin musik uttryckt sina åsikter om polisen och berättat sina egna skräckhistorier om hur de blivit behandlade av den svenska ordningsmakten. Ämnet kan aldrig bli uttjatat, då nya lagar som ger poliser större och större friheter dyker upp kontinuerligt. Så nu tar vi en djupdykning och lyssnar på lite svensk kvalitets-polisförakt. Jag påminner dock om att detta inte är någon officiell ståndpunkt signerad Whoa.nu, eller att vi på något vis är polisfientliga. Vi bara förmedlar kulturen som vi är en del av, likt vi alltid har gjort.
För fler exempel, kolla Whoa-bloggen!

 

2012-03-15 22:10
Skitbra artikel!

Kvällens playlist är räddad!
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-03-15 23:34
Well spoken!Poet

2012-03-16 00:03
Den som inte känner till den här låten, borde skämmas rejält!

Öris' version, som också är fet! :) Hittas på mixtapet "Hotet från Underjoden vol. 1"

At the gates of Eternity...

2012-03-16 00:10
BC99:
Tråden ligger i Svensk hiphop.

Och på Papis Mixtape va?
Admin

2012-03-16 09:29
BC99: Som sagt lyfter artikeln fram svensk hiphop. Skulle man ta amerikanske exempel så tar det ju aldrig slut :)
 

2012-03-16 12:55
De här är väl ändå ingen artikel de är spekulation? Författaren har säkerligen upplevt samtliga tre scenarion personligen åtskilliga gånger om det nu inträffar så regelbundet? Säga vad man vill om polisen och hur de arbetar men man måste ha ett underlag och en källa för att skriva som ovan. Visst att de finns poliser som inte gör sitt jobb på de sätt som de bör och att det finns mycket med vårt rättssystem som är fel men att framförallt scenario nr ett skulle inträffa överhuvudtaget är bara löjligt, eftersom att polisen inte har något rätt att gå in i ditt hem och göra ett gripande och för en sådan auktion måste de ha godkänts från åklagare innan och för att få de godkännandet måste de återigen finns underlag, skäl till misstanke. Så såna saker händer ALDRIG utan att de finns en orsak till det oavsett vad någon annan påstår.

och nej jag är inte snut, men de är pinsamt hur ignoranta folk är, och de kommer komma en hel drös med folk nu som kommer tycka att de här är det mest fantastiska de läst fast de flesta av dem aldrig ens haft någonting med polisen att göra och de som har haft med polisen att göra kommer påstå att de var oprovocerat och att de var oskyldiga till allt ont i världen eller att de dom gjort inte spelar någon roll, men kom igen många av er är vuxna ni borde veta bättre?

I'm out.
"Inte konstigt att horan är fattig när hon jobbar på timlön!"

2012-03-16 13:35
Det kanske inte märks i det fina villaområdet, ute på landet eller i medias rapportering, men det händer.


Jag älskar hur hiphopscenen istället för att krossa stereotyper och fördomsfullhet när det passar väljer att stötta vissa stereotyper och fördomar. Jag kan förvisso bara tala för mig själv, men jag bor i en liten ort som de flesta nog skulle kalla "på landet" och inte fan är snuten bättre här, den enda skillnaden är att när de verkligen behövs så är de 45 minuter bort.

Och G-Code är den bästa raplåten som gjorts, period.
 

2012-03-16 13:49
Å andra sidan kan jag ju inte veta med säkerhet om grisbilarna alltid saktar in för att jag ser så otroligt kriminell ut eller om det bara är för att dom är rädda att fastna i mitt gravitationsfält. There, I said it.
 

2012-03-16 15:41
Indirekt

Så såna saker händer ALDRIG utan att de finns en orsak till det oavsett vad någon annan påstår.

Har iaf hänt mig att bli ambushed av ett gäng svarklädda poliser som hoppar fram bakom ett hörn för korsförhör på gatan pissprov etc, bara för att de fått för sig någonting.

Den misstanke de hade mot mig kunde de haft mot exakt vem som helst. Kan kanske hålla med om att trådupplägget osv inte är helt idealiskt...
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Redaktionen

2012-03-16 17:28
Indirekt:

Nej det är ingen spekulation. Ignoransen finns hos dem som sväljer allt vad myndigheter spyr ut och glatt lallar vidare, inte hos dem som faktiskt stannar upp och tänker efter.

Du menar att scenario 1 aldrig har inträffat. En spottloska i ansiktet på alla offer att ens antyda något sådant. Du får gärna utveckla. Klart som fan att ett gäng snutar inte sitter på stationen och från ingenstans kommer på den briljanta idén att våldgästa en lägenhet mitt i natten. Ingen har påstått att det inte skulle finnas en orsak. Men personen kan fortfarande vara oskyldig och tillvägagångssättet är åt helvete.

Säga vad man vill om polisen och hur de arbetar men man måste ha ett underlag och en källa för att skriva som ovan.


Det är en artikel om svensk hiphop relaterad till polis. Vad är det du vill ha källa på? Tycker du ärligt talat att det inte finns något underlag för den här artikeln? Är det ordet "regelbundet" du tycker känns skevt i sammanhanget? De tre scenariorna händer regelbundet, vad du än säger.
 
Poet

2012-03-16 17:47
Mfs: Känns jävlig unket att ta med Öris' version utan att ta med originalet, know what I mean, jelly bean? Det om något, vore ju blasfemi...
At the gates of Eternity...
Admin

2012-03-16 18:07
Indirekt

Förlåt, inte meningen att vara beserwisser och gå off-topic, men ogillar felaktiga antaganden om lagen.

eftersom att polisen inte har något rätt att gå in i ditt hem och göra ett gripande och för en sådan auktion måste de ha godkänts från åklagare innan


Det där är felaktigt, enligt både Polislagen § 20 & 23 samt Rättegångsbalken 28 kap. § 4 & 5.

On-topic

Bra skrivet, det här har länge varit en del av hip-hop kulturen av olika skäl. Anledningen till fiendeskapet mellan polisen och hip-hopen kan debatteras, men den är rätt verklig. Minns ni när P3 hip-hop polisanmäldes för Ring Snuten?
I had this bad bitch uptown, she was like... whatever.
Admin

2012-03-16 18:54
JP: Jag tror inte att det var en polisanmälan utan granskningsnämnden/radionämnden.
 
Producent

2012-03-17 00:18
Jag är ingen perfekt man. Jag försöker bara göra det bästa jag kan och vara sann, inte göra nått halvdann. Det borde vara min slogan.
Rappare

2012-03-17 09:44
erupt skrev:
Du menar att scenario 1 aldrig har inträffat. En spottloska i ansiktet på alla offer att ens antyda något sådant. Du får gärna utveckla. Klart som fan att ett gäng snutar inte sitter på stationen och från ingenstans kommer på den briljanta idén att våldgästa en lägenhet mitt i natten. Ingen har påstått att det inte skulle finnas en orsak. Men personen kan fortfarande vara oskyldig och tillvägagångssättet är åt helvete.
Det är ju det författaren borde göra. Jag kan hålla med Indirekt om att det är onödigt att skriva ut dessa tre exempel utan att sammankoppla dem med verkliga händelser. I nuläget är de hypoteser, så varför ska man egentligen ens bli upprörd över dem?

Men visst, snutar är dumma. Men då kan man ju lika gärna ta exempel ur verkligheten.

Asnice med temat dock, ska lätt köra igenom dessa låtar.

2012-03-17 12:17
Jo, intro-texten ger ju lite KONY-vibbar, men folk som tror att polisen inte hoppar på oskyldiga borde fan vakna upp...

Sen går inte jag och skriker "släpp drogerna loss det är vår" men det där med att det är eget bruk vad som visas i pisset känns...? Är det nått annat land som kör den grejen? Tycker isåf polisen borde stå redo med pisspåsen när varje plan inkommer från Amsterdam men det är väl inte lika kul att få kavajer emot sig som dreadsen på uppsalafestivalen...

Sorry för offtopic
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Groupie

2012-03-17 12:29


2012-03-18 00:24
det e bara att vända ryggen till o avlägsna sig..
Poet

2012-03-18 02:52
VRGNHNS: Böter ger staten pengar, så är det bara. Om att ha på sig weed verkligen var ett så allvarligt brott, så hade de ju gett en fängelse för att statuera exempel. Men det hade kostat samhället enorma pengar. Frågan är om de 1500 smackaroner man får i böter verkligen är värt det med tanke på all personal och pappersarbete som läggs ner. Måste ju vara vara en förlustaffär om något.

At the gates of Eternity...

2012-03-18 11:51
BC99 P28, Sorry, hänger inte riktigt med på vad du försöker säga...?
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Rappare

2012-03-18 14:53
jag kan inte tänka mig att det har förekommit att polisen stormar ett svensson hem mitt i natten helt utan anledning? låter som skitsnack.
Hör av dig om du vill få sin singel/skiva på Spotify!

2012-03-18 16:06
Du, jag ha upplevt en del poliser i mitt liv... Kan berätta en gång när min far åkte för fortkörning och han började tjafsa med polisen och bli så mkt att skulle han säga nånting till polisen, skulle han få böter... Då sa han: "Snutgris" och fick böter för det. :)
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-03-18 22:18
Doubters. Har ni levt under en sten eller sitter ni på telefonmodem i urskogarna a'la sameland och yttrar er?

Jag blev tagen mitt uppe i en vänskaplig tidig sommarkväll mitt på centralen i stockholm. jag släpades inför folk i deras jävla kungfu grepp som gör att man hellre gnager av sig läpparna än gör motstånd, kastades in i piketbussen. Togs till arrest, fälldes när jag stod i bojjor, slog ut en halv tand. De plockade liggande av mig skor, skärp, halsband, ringar osv. låste in mig i åtta timmar. Jag bad om att få pissa varpå vakten pekar genom dörrluckan på vattenkranen som finns i rummet. Får inga förklaringar på vad som hänt under hela tiden. och jag garanterar att jag frågade vad jag gjort kontinuerligt, både lugnt, argt, samlat och jävligt argt.

när jag släpps så läses en fabulerad rapport upp, som idag inte existerar.

Att jag måste blivit tagen på fel signalement är för mig den enda logiska förklaringen, men det är heller inget säkert, dom kanske bara hade tråkigt.
Allt jag gjorde var att se ut som någon annan eller som någon man kan jävlas med.
Kan du tänka dig det?
fortfarande en halv hörntand och pajjad läpp, vem vänder jag mig till då om inte ens gemene man kan ha ett uns tillit till allmänheten.

det e bara att vända ryggen till o avlägsna sig..
Poet

2012-03-19 06:52
VRGNHNS : Du undrade hur snuten pallar haffa folk som har weed på sig/i sitt system, med tanke på att det är ett skitbrott som inte skadar någon?
At the gates of Eternity...
Admin

2012-03-19 08:52
BC99: Det spelar ju ingen roll om det är ett skitbrott. Polisen måste ju följa de lagarna som samhället har consensus kring oavsett. Sen är det ju klart att prioritet av resurser kan vara grymt skev. Men jag tycker inte i sig att det är fel att polisen tar folk som röker gräs eftersom det i nuläget är olagligt. Oavsett man är för legalisering av gräs eller inte.
 

2012-03-19 11:43
BC99 P28

Ah, nej syftade mest på just att det är olagligt att ha det i systemet som känns så sjukt skeft och vilka platser/personer de väljer att markera...

Annars har väl alla sin kvot att fylla, hör väl till jobbet
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Poet

2012-03-19 15:19
mfs: Jag håller med att om det är olagligt, så är det olagligt. Jag har inte argumenterat emot det. Men jag säger bara att om det är så jävla olagligt, varför inte få högre straff för det än böter? Jo för böter ger klirr i statskassan och de vet att de som puffar inte kommer sluta puffa, så de kan bara fortsätta bötfälla folk. Blir så jävla genomskinligt, förstår du?

VRGNHNS: I agree.
At the gates of Eternity...

2012-03-19 18:18
Skulle påstå att majoriteten av dem som hatar polisen tycker det är coolt samt att det är en del av hiphop-kulturen.

I många fall även en fråga om mognad.

Logiken brukar vara "Jag blev utsatt för detta och var helt oskyldig" därför är alla poliser grisar.

Jag blev för många år sedan hotad av ett invandrargäng på stan, med den rådande "logiken" bör jag nu legitimt kunna kalla mig rasist?

Givetvis missköter sig polisen ibland och det är beklagligt och allvarligt.

Att "hata grisen" är dock fånigt om man inte är yrkeskriminell.

(flera tunga låtar i övrigt) :)
 

2012-03-19 19:52


 -? ? ? ? ? ?- {@[email protected]} -? ? ? ? ? ?-

2012-03-20 00:22
Kanske ska kolla vilka låtar som redan nämnts innan du postar?

2012-03-20 00:29
kankse jag skulle.. kanske jag skulle ha skrivit upp dem på en lista oxå.. kankse gjort dem till länkar istället.. kankse lagt upp bilder på varje artist med en länk till deras myspace/hemsida/facebookgrupp..eller så kankse gjorde jag bara som jag gjorde..
 -? ? ? ? ? ?- {@[email protected]} -? ? ? ? ? ?-