I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

"Hiphop om smutsiga Norrland" - Intervju med Trainspotters

Svensk Hiphop - Allmänt

   

2010-09-10 11:20

"Hiphop om smutsiga Norrland" - Intervju med Trainspotters

Från Västerbottens-Kuriren - Nöje:



Lokalromantisk hiphop, varför inte? Nyligen släppte Trainspotters sin första fullängdare Dirty North.

- Det är våran tolkning av livet i stort, säger Eric "Rewind" Hörstedt, ena halvan av Trainspotters.
Han utgör tillsammans med Hannes "George Kaplan" Sigrell hiphopduon Trainspotters. De är en del av det kreativa kollektivet Random Bastards, som har ett finger med i spelet på flera håll inom musik- och klubbvärlden i Umeå.
Trainspotters har tidigare släppt enstaka låtar och en vinyl, bland annat i Japan, och nyligen släpptes första fullängdaren Dirty North via egna skivbolaget Random Bastards. I en sviktande skivbransch lades skivan ut till gratis nedladdning.
- Vi vill att så många som möjligt världen över ska höra den. Tusentals nedladdningar är viktigare än ett par hundra som köper skivan, säger Eric Hörstedt.

Sydstatshiphop
Skivan trycks även i 1 000 promotionexemplar och kommer att finnas till digital försäljning hos exempelvis Itunes.
- Men vi hoppas att någon ska vilja ge ut den på vinyl, tillägger Eric hoppfullt.
Titeln Dirty North är en hyllning till amerikansk sydstatshiphop - från "the dirty south" - som Eric och Hannes lyssnat mycket på.
- Det är lite av en konceptskiva. I introt tas man på ett flyg norrut, till Umeå och fjällen. Skivan avslutas med att man åker söderut igen, berättar Eric.

"Fantastiskt jobb"
Norrlandsresan gör några avstickare, exempelvis då Stockholmsrapparen Eboi gästar på en låt. Även Kastaway från Chicago har ett spår om sin hemstad.
Eric Hörstedt är noga med att poängtera hur stor roll umekillen Alexander Juneblad, alias Academics, haft och hur mycket arbete han lagt på skivans beats och produktion.
- Han har gjort ett fantastiskt jobb. Han är enligt mig den bästa hiphopproducenten i Sverige, säger Eric.
Eric Hörstedt har medarrangerat hiphopklubbarna Sketch och Goodfellas i Umeå, och deltog i arrangerandet av Broke n' Ballin på Vita Björn under sommaren. Nu peppar klubbgänget inför en höst med mycket dubstep på Goodfellas - som de är ganska unika med i Umeå.
- Vi vill ligga i framkant med klubbarna och hitta de bästa, nya grejerna. Ska folk betala hundra spänn vill man ge dem något bra, säger Eric.
Han beskriver hiphopkulturen i Umeå som inte vidare stark. Men Eric är positiv och tror att det bubblar under ytan.
- Jag tror att det är på gång, folk som sitter hemma och gör beats eller rappar. Jag ser fram emot att höra mer rap från Umeå, säger han.

EVELINA BURSTRÖM
Publicerad: 09 september 2010 kl 23.04


http://vk.se/Article.jsp?article=375680

randombastards.com | twitter.com/randombastards
Trainspotters "Bastards!" | http://bit.ly/bastards-zip