I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

bombarderbagge - eventuellt naturbiologiskt vapen?

Övrigt - Vardagsfilosofi

   

2011-02-05 02:08

bombarderbagge - eventuellt naturbiologiskt vapen?

Efter en helkväll med seinfeld-kompatibla konversationer under berusning av rödvin och ett enormt intresse för psuedovetenskap, halkade jag och en vän in på den
fascinerande baggen "bombarderbagge". Bombarderbaggen är en tämligen bräcklig gren i stamträdet baggar, och bombarderbaggens tillstånd i sverige betraktas som sårbar. Bombarderbaggen lever i periferin av naturen och är relativt sällsynt, vart du än befinner dig. Bombarderbaggen förekommer främst i centrala och södra Europa. Bombarderbaggen har vanligast en kroppslängd på 6-10 millimeter.

Det fascinerande med bombarderbaggen är dess exceptionella skydd mot predatorer.
När baggen känner sig hotad riktar den anus mot förövaren och bombarderar ut en hundragradig vätska innehållande två kemiska ämnen från två olika körtlar i bakkroppsspetsen, som när de blandas med varandra reagerar genom att förvandlas till gasform. Ett högt ljud uppstår, som också för människor är fullt hörbart.

Mitt syfte med tråden är att veva igång ett psuedovetenskapligt konvent och mjölka fram olika förslag på hur människan skulle kunna använda denna, av evolutionsteoretiskt facit, fascinerande bagge och dess försvarsmekanism till sin, förmodligen, destruktivitet. Eller kanske bara biologisk underhållning/dobbel i samma anda som "cock fights" senare utvecklat till "bum fights"?

alla förslag, utvecklingar och exposéer är välkomna.

källa: wikipedia.

Tag i tid Tulo! Tag alltid Tulo!
Admin

2011-02-05 10:47
En kort uppmaning till alla som vill skriva i tråden:

Snälla försök hålla den här diskussionen på ett åtminstone kvasi-vetenskapligt plan och en nivå som håller för Vardagsfilosofi. Annars kommer jag tyvärr vara tvungen att flytta tråden till Blandat, något varken ni eller jag vill, för detta är en bra tråd!

//Jonas - moderator
I had this bad bitch uptown, she was like... whatever.
Manager

2011-02-06 14:15
Jag har en teori om att Muay Thai delvis härstammar från tuppfäktning.

Bum fights tycker jag däremot härstammar från en generation bortskämda, empatilösa medelklassungar med en videokamera och alldeles för mycket tid.

On topic: Vad exakt är det som händer? Blir det bara ett högt skrämmande ljud eller får förövaren ont/dör också?
Redline!

2011-02-06 17:40
Skulle dom eventuellt kunna användas som en framtida energikälla?
 
Producent

2011-02-06 22:10
Ja, vad har gasen för effekt? Finns ju ett mer klassiskt exempel vad gäller fisförsvar, nämligen skunken. Men det är ju bara stank (eller?). Är skalbaggens gas giftig?
 https://soundcloud.com/jakkthemixer

2011-02-26 19:23
skallbaggen sprutar ut en vätska som är extremt varm (vill man veta exakt hur får man googla), som därmed skadar anfallaren och antagligen gör ont
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2011-03-05 13:42
Vore ju fetast om man kunde antända saker med den, typ en levande tändare :)
Men känns ju inte så iom att det är vätska..
- Vad händer om ljuset kastas i fyrtiofem graders vinkel mot en vattenyta?
- Det släcks.