I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Ljudet av naglar på en griffeltavla -> monster?

Övrigt - Vardagsfilosofi

   

2008-02-05 23:25

Ljudet av naglar på en griffeltavla -> monster?

Nu, någon minut innan sovdags, kom jag att tänka på en mindre oflummig grej som antagligen kommer att göra mig sömnlös den kommande natten.

När någon drar med en nagel på griffeltavlan, eller när man slinter med kniven över porslinstallriken vid matbordet, så känner i alla fall de flesta en rysning i hela kroppen och gåshud blir resultatet. Tänk om det är så att just det skärande ljud som framkallas vid ovanstående aktiviteter härstammar från någon slags otänkbar fasa (läs: gigantiskt rovdjur som törstar efter människoblod) som var närvarande under den primitiva människans epok. Att vi, dagens människor, ryser till när vi hör det ljudet skulle alltså kunna vara en betingad försvarsreflex som väcks till liv genom vårat primitiva arv. Att likna vid kaniner som blir oroliga när lukten indikerar att ett rovdjur befinner sig i närheten. Skulle det kunna vara så att människans, nu utdöda, nemesis använde sig av just ett sådant ljud när det var ute på jakt?

Eller så låter det helt enkelt förjävligt och våra trumhinnor signalerar i protest till det centrala nervsystemet, vilket i sin leder till känslan av obehag och gåshud.

Godnatt.

Illumination is not reached by visualizing the light, but by exploring the darkness.