I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Ditt livs dagliga innehåll

Övrigt - Vardagsfilosofi

   

2005-01-24 23:10

Ditt livs dagliga innehåll

Hur många timmar per dag spenderar Du framför en tv-skärm? Framför en dataskärm? Bakom en vindruta? Alla tre tillsammans? Vad blir Du avskärmad från? Hur mycket av ditt liv kommer till dig genom en skärm? Är det lika spännande att titta på saker som att göra saker? Har Du tillräckligt med tid att göra allt Du vill göra? Har tillräckligt med energi? Varför? Hur många timmar på dygn sover Du? Hur påverkas Du av standardiserad tid, konstruerad enbart för att synkronisera Dina rörelser med miljoner av andra människor? Hur länge går Du totalt ovetande om vad klockan är? Vem eller vad kontrollerar Dina minuter och timmar? De timmar och minuter som utgör ditt liv? Sparar Du tid? Sparar för vad? Kan Du sätta ett värde på en underbar dag, när fåglarna sjunger och människor går omkring tillsammans? Hur många kronor i timmen kostar det för att hålla dig inomhus och sälja saker eller sortera papper? Vad kan Du få senare i ersättning för denna dag i ditt liv?

Hur påverkas Du av att vara bland människor, omringad av anonyma massor? Kommer Du på dig själv med att blockera Dina känslor för andra människor? Vem lagar Din mat? Äter Du någonsin ensam? Äter Du någonsin stående? Hur mycket vet Du om maten Du äter och varifrån den kommer? Hur mycket litar Du på den? Vad berövas vi av arbetsfria apparater? Av tankefria apparater? Hur påverkas Du av kraven på effektivitet, som sätter värde på produkten snarare än produktionen, på framtiden snarare än nuet, det nu som bara blir kortare och kortare allt eftersom vi färdas snabbare och snabbare mot framtiden? Vad är det vi skyndar mot? Sparar vi tid? Sparar för vad? Hur påverkas Du av att skickas runt i upptrampade gångar, i hissar, bussar, tunnelbanor, trappor, motorvägar och trottoarer? Av att färdas, arbeta och leva i två- och tredimensionella rutor? Hur påverkas Du av att bli organiserad, immobiliserad och schemalagd istället för att ströva omkring fritt och spontant? Hur stor rörelsefrihet har Du? Frihet att färdas genom rum, så långt Du vill, i nya och outforskade riktningar? Och hur påverkas Du av att vänta? Vänta i köer, vänta i trafiken, vänta på maten, vänta på bussen, vänta på att urinera; att lära dig ignorera Dina spontana drifter? Hur påverkas Du på att hålla Dina begär tillbaka? Av sexuell repression, av fördröjning eller förnekan av tillfredsställelse; med början i barndomen tillsammans med förtrycket av allt i dig som är spontant - allt som intygar Din vilda natur, ditt medlemskap i djurriket? Är tillfredsställelse farligt? Kan fara vara njutbar?

WE'RE GROWING UP
BY FALLING
DOWN