I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Pseudoexistensiell bakfyllefilosofi..

Övrigt - Vardagsfilosofi

   

2004-12-05 18:27

Pseudoexistensiell bakfyllefilosofi..

Get your facts straight.
Människan är likt bävern en samlare till sin natur och i motsatts till lejonet, som äter när den är hungrig, så konsumerar vi även fast vi egentligen inte behöver det, samma inställning har vi till våra naturtillgångar. Skillnaden mellan människan och bävern ligger dock i att medan bävern samlar för att överleva vintern så gör vi det för att förtränga tanken på att vi någon gång ska dö, och det är just medvetenheten om våran egen dödlighet som skiljer oss från de övriga arterna. Dessa instinkters genomslagskraft är förstås olika stor från person till person men genomsyrar hela vår vardag. Egentligen är det egoistiskt att tro att jordens överlevnad ligger i människans giriga händer. Visst har vi förmågan att utplåna oss själva och större delen av jordens arter, men vilka metoder vi än använder oss av för att förorena planeten så kan vi aldrig sätta stopp för evolutionen.

Människan har inget existensberättigande på att bli den sista arten på jorden.
Så frågan är: bör vi överhuvudtaget försöka påverka miljön till det bättre? Ja, eftersom människans överlevnad ligger i vårt intresse så måste vi hålla fast vid tanken på att vi, som Moder jords förnämsta skapelse, kan påverka våran fortsatta existens, även om så inte är fallet. Ett storhetsvansinne som går hand i hand med våran rädsla för döden och som kanske även är en förklaring till varför något så bisarrt som t.ex hushållskällsortering har blivit en så utbredd sysselsättning.

Men så finns det de grupper som står utanför det jag för tillfället kallar 'den källsorterande mentaliteten'. Dels religiösa fanatiker som satt all sin tilltro till Gud och, tro det eller ej, en underjordisk rörelse i USA som borrar efter olja bara för att helt enkelt elda upp den. Deras verksamhet finansieras av en avliden mångmiljonär, vars sista önskan var att frigöra så mycket koldioxid att jordens temperatur, genom växthuseffekten, höjs med i genomsnitt två grader. Galningar kan man tycka, men till skillnad från miljöbovarna som skövlar regnskog för att tillverka cigarrettfilter i syftet att tjäna pengar, så drivs den här rörelsen av personer som tappat tron på människosläktet och helt enkelt med egna metoder vill skapa en varmare värld.

Äh, vilket skitsnack. Ge oss den atomvinter vi alla väntar på. Spräng den Herr Oppenheimer, men glöm för fan inte att spara kvittot.

"Get up, boy. I bet you can squeal. I bet you can squeal like a pig."