I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

new york, här kommer jag!

Övrigt - Blandat

   

2012-03-05 20:11

new york, här kommer jag!

vet att en vecka är lite lite för att hinna se nånting av new york. men jag vill i alla fall se det bästa..

VAD ÄR DET???

Redaktionschef

2012-03-05 20:38
Jag skickade det här till Testosteron igår, som ska dit i sommar, så lika bra att dela med sig till dig/andra också.

------

Jag var där 12 dagar och kände ändå att jag inte hann med allt. Dock var vi väldigt grundliga när det kommer till Manhattan och det går så klart att komprimera. Vi var t.ex. 3-4 vändor på shoppingvaruhuset Macy's (största i världen) och det kanske räcker med en gång (men räkna med minst 3-4 timmar där inne).

Vi tog två turer. En pizza-tur och en hiphop-tur. Pizza-turen är så här i efterhand nog mitt bästa semesterminne någonsin. Den hittar ni här: www.scottspizzatours.com/. Vi snackar en ung kille som är säkert dubbel så nördig som oss och hiphop men istället när det kommer till pizza. Och jävligt speedad och underhållande (i klippet nedan verkar han lugn men han har lätt ADHD eller nåt) så skön vibe hela tiden och sjukt kunnig. Vi tog gångturen för 35 dollar och det kändes jävligt prisvärt. Gångturen var nice på så sätt att man fick se rätt mycket av NY i samma veva.Hiphopturen vi tog var www.hushtours.com. Vi tog harlem & bronx-turen. Jag blev själv lite besviken på turen för att den var så basic och turistinriktad. Dom försökte föra en dialog med alla och komma fram till vad hiphop är (elementen) och snackade till de helt okunniga. Miljöerna de tog en till var dock så klart relevanta men det var mest typ "här utanför den här kyrkan begravdes biggie" och "här var den första hiphopfesten i new york" och så stod man utanför vanliga hus. Coolast var väl att de som ledde turen var två av legendarerna i Cold Crush Brothers. Om ni är sugna på att ta en av deras turer så skulle jag försöka välja en som är lite mer nördig.

Jag skulle rekommendera att ni försöker beta av följande:
- Ta pizzaturen (promenaden). Tror det höll på mellan typ 10-13 eller nåt sånt.
- Shoppa på Macy's (finns typ 3 Macy's på Manhattan)
- Central Park (vi gick halva parken på en halvdag typ, så det är jävla stort).
- Times Square på kvällen (tar ni i bara farten, häftigt)
- Rockafeller center (jävla kö men sjuk utsikt där uppe över New York). Detta kanske ni borde göra rätt snabbt på resan så ni får lite känsla över geografin).
- Vandra över Brooklyn Bridge (häftig grej och snygga miljöer, man får många skyskrapor på avstånd. Lite romantiskt sådär)
- Gå genom "Little Italy" (italienska kvarteren) och China Town.
- Besök legendariska graffitikvarteret 5 Pointz om det fortfarande finns kvar (det skulle rivas "inom några månader"). Det gör ni på egen hand.
- Åk eller gå ut till Harlem (längst ut på manhattan) en förmiddag. Jag värdesatte det jättemycket. Man får se en annan sida av New York helt enkelt. Vi gick ut dit själva vid lunchtid och det var inga problem alls, inte farligt för fem öre. Kvällstid kanske det är annorlunda dock.

I övrigt:

Frihetsgudinnan är överskattad men jag kan förstå om ni vill se den. Då tar ni bara en billig båt ut till staten island (det går båtar hela tiden, som en del av lokaltrafiken), så åker båten förbi rätt nära statyn.

Vi gick på en baseball-match (Yankees) mest bara för att få en "dos USA" och det fick man. Häftig inramning och mycket folk. Dock jävligt tråkigt att kolla på.

Gillar ni parker så finns det, utöver obligatoriska Central Park, även en nedlagd järnväg som är rätt charmig. Den heter High Line och går genom delar av västra Manhattan (dragen/flyttad en bit upp i luften också, i höjd med hustaken). Dom har alltså gjort den nedlagda järnvägen till en jävla lång promenadsträcka i parkmiljö. I slutet av sträckan ligger det dessutom en schysst uteservering under järnvägen, vid namn The Lot on Tap (lite festivalmiljö, massor av långbord och sen pubar och matvagnar). Sök bilder på google!

Gillar ni dinosaurieskelett så ska ni besöka American Museum Of Natural History. Där finns rubb och stubb. Jag tycker det var tufft :)

Vill ni bada en dag så kan ni åka ut till Jones Beach ute på Long Island. Det tar dock rätt lång tid att åka ut dit (tåg rätt långt + buss) så då går en halvdag/heldag i bara farten. Dock jävligt stor strand med höga vågor. Sök bilder på google så ser du vad det handlar om.

Vill ni få en ölupplevelse så åk ut till Brooklyn Brewery. Där hade dom servering av olika Brooklyn i en stor pub-lokal inklusive en del "test-sorter" som inte nått marknaden ännu.
Oracle aka HipHop-Oraklet | Whoa-Crew 2000-2013|
I januari 2014 lägger vi ned Whoa. Tack för de här åren!

2012-03-06 01:27
Gå på MoMa, häng i Soho.. Ta dig till Brooklyn och glid runt.

Se till att inte ha för mycket "måste göra saker" bara, det softaste är att hänga omkring. Washington Park nära NYU är grymt rekommenderat, där kan man sitta en dag och bara kolla på uppträdanden och människor.
Rap is like star wars, only the stars die it's no sequels<br><br>

2012-03-06 12:40
Mycket fin guidance Oracle!!!
Sparar detta för mitt framtida första New York besök! (i maj förhoppningsvis)
mjao!

2012-03-07 08:29
Tack för tipsen! Jag å en polare drar den 17 mars. Det ända som är bokat är Pistons mot Knicks som jag antar kommer bli hur fett som helst! Kom gärna med fler tips ni som varit där.
Pizzatouren å High line känns aktuellt om vädret tillåter.
 

2012-03-07 12:22
Några tips (jag har inte orkat läsa allt som står ovan så det kanske kommer samma tips igen...)

* Helikopter tur över södra manhattan (runt 1000 kr)
Turen tar bara typ 15 minuter men sjukt värt det! Det var det coolaste jag har gjort på semester.

* OM du vill se frihetsgudinnan - ta Staten Island Ferry - GRATIS!

* Om du gillar sneakers o hiphop - BROOKLYN! ett måste

* Skit i Empire State (för långa köer) - Ta top of the rock i Rockafellacenter istället.

det var litegrann iaf

o sen är det ju bara shoppa som en galning! allt är ju sjukt billigt
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
DJ

2012-03-07 13:01
Oracle skrev:
och så stod man utanför vanliga hus


Eh, hoppas du inte just kallade 1520 Sedgwick för "vanligt hus"? Det är ju Mekka, bästa på hela Bronx-turen! :D Fattar inte hur man som hiphopintresserad kan åka till NYC utan att vilja besöka hiphopens födelseplats? Men jaja, Queens-turen är mkt nördigare. Då besöker man 5 Pointz, Queensbridge, kollar huset LL växte upp i i Hollis, ser bakdörren på studion JMJ kom ut ur när de sköt honom osv osv. Har inte åkt Brooklynturen än. Next time!

Allmänt tips: gå inte i fällan som så många svenska turister gör att spendera hela veckan på Manhattan. Det är som att åka till Stockholm och bara hänga i city. Finns kanske inte jättemycket att göra på Staten Island, men det är kul att se för det är så annorlunda atmosfär där. Mer lantligt och amerikanskt än övriga boroughs. Kommer man inte på nåt självklart att göra i övriga boroughs kan man alltid bara kolla upp bra restauranger, barer, butiker där o.s.v. Eller bara dra upp till Bronx Zoo, ut och kolla baseball på Met Life Stadium i Queens, kolla lite graff i Brooklyn o.s.v.

Bästa skivaffärerna är A1, Rock & Soul, Academy (den i BK är bäst), Turntable Lab och Good Records. Kan ge vägbeskrivningar om du är inne på skivor?

På Manhattan rekommenderar jag BB Kings, kolla vad som händer där den period du är där. Senast såg vi Slick Rick där vilket var asgrymt! På en tidigare resa var vi där på gospelbrunsch. Man käkar soulfood och överjordiskt duktiga gospelsångare underhåller. Oftast nåt grymt inom hiphop/soul/blues/jazz/gospel på g där. Billiga sneakers (men rätt vanliga modeller) på typ Footlocker och Champs vid Times Square. Ang. Empire State så kan man ju "köpa sig förbi" kön om man tycker det är värt det. Eller iaf stora delar av den.

Mina favoritrestauranter är Carmine's Italian Family Restaurant (finns två, en nära Times Square och en mer uptown, UWS tror jag) och Ben's Kosher Delcatessen nära Times Square. Sen måste man käka äkta NYC chinese food. Älskar de smakerna. Så gott att de tydligen håller på att lansera det i Kina nu enl Newsweek! Vet en skitbra chinese joint, men kommer inte på namnet nu...
DJ

2012-03-07 13:03
DJ

2012-03-07 13:05
Och Citi Field menar jag såklart, där Mets lirar. Met Life Stadium är ju football. Sorry, igen.
DJ

2012-03-07 13:06
Apropå sport. Om du är där under NBA season, gå och kolla Knicks på MSG. Bland det häftigaste jag gjort. Såg dem mot Bulls -05 och satt skithögt upp. Gigantisk, fantastisk arena!

2012-03-07 14:19
Nån som vet om dom har nån sida motsvarande djungeltrumman.se för NY?
 

2012-03-07 20:19
fan vad najs tips. jag har med mig massor av pengar så jag ska kunna shoppa mycket kläder. skulle vilja ha tips på grymma ställen man åker till då. eller finns det överallt?


2012-03-07 20:54
kläder?
ja hela manhattan består ju typ av affärer...
om du vill ha typiska hiphop kläder, bling bling eller (som i mitt fall) sneakers så tror jag brooklyn är bäst (typ Fulton Mall vid Jay Street)

Annars kan jag rekommendera typ Macy's och Soho på Manhattan. Schyssta affärer överallt
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2012-03-07 22:13
kanske borde vart mer specifik. men ja. mer åt hiphop kläder och sneakers

kanske finns någon bra galleria ?
Admin

2012-03-08 14:08
Du hittar kläder överallt, även "hiphopkläder" på Manhattan. Gällande sneakers så fanns det gott om det också, det mesta du kan hitta på t ex Footlocker eller Sneakersnstuff samt lite extra också.

Kan hålla med om att man borde försöka söka ifrån Manhattan när man besöker New York men ibland kan det nästan bli lite hets över det. Man kan säga så här: om du inte lämnar Manhattan så missar du nåt. Men du kommer missa mycket även om du lämnar Manhattan. Och stannar du hela veckan på Manhattan så kommer du ändå vara glad och nöjd när du åker hem.

Med det sagt: planera inte så mycket. New York är en perfekt stad att i stort sett bara driva runt planlöst i.
The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?
Toastare

2012-03-08 15:10
Ät ät ät... annars de vanliga turistgrejerna, de är väl ett måste första gången man är där. Highline ballroom brukar ha bra konserter, sist vi var i NYC såg vi QN5 (Cunninlynguists, Tonedeff mfl) och plocka upp nån gratis-tidning där det står massor av vad som händer.
Prata inte skit på svenska, då det kryllar av svenskar.. speciellt i Williamsburg som är hipsterkvarteren.
När jag var där sist kan jag också säga att en av de där helikoptrarna som flyger turister över manhattan krockade med en annan och människor dog.

Saker att se, turistgrejer:
Frihetsgudinnan (som sagt, gör det med nån båttur..biljettkön till båten ut till Liberty Island är aslång.. även om det kan vara intressant att besöka Ellis Island dit alla som for till Amerikat kom och blev inskrivnina), Highline trädgården, Central Park (söndagar är det rullskridsko-disco med en hel del original) köp med picknick från Whole foods market (dyrt) vid Columbus Circle, MoMa, kolla utsikten från Empire state eller Chrystler building (lite mindre kö, men det är kö), gå på Macys (kolla turister, åk de gamla trä rulltrapporna, kolla rika människor som handlar där), gå i Financial district/Battery park och kolla ground Zero. Times Square och den skitstora Toys R Us, Gå på egna vandringar och kolla in berömda byggnader och ta dig till olika platser. Åk till Coney Island och må lite dåligt (hatar Coney island..) American museum of natural history, perfekt för en regnig dag..

Affärer:
*Nike affären vid 5th avenue, första tvärgatan till vä om du kommer ifrån Central park hållet.. precis efter Apple store. It's a classic, men man hittar alltid skor där.
*Daves quality meat, 93 Grand street
*Boundless NY, 143 Roebling street

Sen orkar jag inte komma på mer för jag är sjuk..men de flesta butiker trillar du ju på. Kolla på nätet skriv upp.

Men maten är ju viktigast. Bara att kolla nu på massa mat du vill käka. Ät kinesiskt i China town, käka koreanskt i korea town, italienskt i little itlay, käka sydamerikanskt, käka amerikansk diner (pancake breakfast!) osv osv.

Här är en lista på några restauranger/ställen som jag diggar.. adressen får du kolla upp, alla har hemsidor.

*Joe's Shanghai dumplings
*La Esquina
*The Smile
*Whitmans restaurant (sägs ha den bästa hamburgaren)
*Paul's da burger joint
*Gyu-Kaku, japansk BBQ
*Takahachi
*Carnegie Deli (sjuka sjuka smörgåsar)
*The Odeon
*Musso and Frank grill (klassiker)

Det jag har gjort när jag varit där är att kolla in olika matställen och skrivit upp dem. Sen om man ska nån speciell stans så har man dem i bakfickan och antingen har man bestämt sig för att käka på nått av ställena eller ramlar man på nått nytt grymt. Går att komma undan skitbilligt men ändå äta sjukt gott. Samtidigt rör man sig till olika ställen och olika butiker, olika saker att göra.


Jag skyller allt på Emma!

2012-03-09 18:30
sjukt bra tips.. finns det mer vill jag gärna ha :)
Toastare

2012-03-09 21:18
Här är kalendern till Highline ballroom

http://highlineballroom.com/calendar/
Jag skyller allt på Emma!
Toastare

2012-03-09 21:20
Vet inte när du ska dit, men det är sånna här spelningar du kan fånga.. :)

http://highlineballroom.com/show/2012/03/26/dj-premier-bumpy-knuckles/
Jag skyller allt på Emma!

2012-03-13 08:51
Tack Bounty, Dagen innan jag åker hem kanske d blir lite Premo då!
 
DJ

2012-03-13 12:50
Fan vad nice. Premo har man ju sett, men jag har aldrig sett Bumpy. En show med dem tillsammans måste var anåt i hästväg! Nästan värt en tripp över Atlanten, hehehe...
Toastare

2012-03-13 14:18
Ja, man kan ju säga att man blir sugen. Ogillar starkt att jag har Highline Ballrooms nyhetsbrev. Jag vill inte veta vad man missar!
Jag skyller allt på Emma!