I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Breivik är alltså psykiskt sjuk

Övrigt - Blandat

   
Admin

2011-12-01 15:43

Breivik är alltså psykiskt sjuk

Det har väl knappast undgått många att Anders Behring Breivik bedöms lida av paranoid schizofreni. Självklart är det många norrmän som är arga och inte verkar kunna förstå eller acceptera att en person som ägnat närmare tio år åt att planera ett sådant dåd kan bedömas vara psykiskt sjuk.

Personligen tycker jag det låter fullt rimligt. Han har levt i sin egen värld, lidit av vanföreställningar och känt sig hotad av abstrakta saker. Det är inte en frisk person.

Vad som kanske är viktigt att diskutera är vad som drev han att göra just det han gjorde. Hade han inte drivits av hat och främlingsfientlighet hade han inte genomfört just de här dåden. Hade han varit rädd för monstren under sängen är det rimligare att tro att istället för att bege sig till Utöya och spränga en regeringsbyggnad så hade han sågat av sängbenen. Det är alltså viktigare att diskutera vad som driver en person, frisk eller inte. Annars kommer bara organisationer som Sverigedemokraterna, Fremskrittspartiet etc att slå ifrån sig och hävda att Breivik var en galning som inte har något med deras politik att göra (trots att det var precis den som var en av hans drivkrafter).

Vidare tycker jag att om han skulle bedömas vara helt frisk om låt säga fem-tio år, så ska han givetvis släppas ut. Trots att han ändå bör ha nån form av minimumtid inspärrad, så är det fel att döma folk pga deras sjukdom. Nu lär han väl förmodligen få sitta av säkert resten av sitt liv, eftersom sjukdomen vuxit starkare genom åren samtidigt som han totalt verkar sakna sjukdomsinsikt, men rent teoretiskt ska han släppas ut om han friskförklaras.

Några andra tankar kring det här?

The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?