I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Ras? Karelsk? Någon som vet något om det?

Övrigt - Blandat

   
Groupie

2010-01-08 17:56

Ras? Karelsk? Någon som vet något om det?

Usch usch usch vad jag inte tycker om att använda ordet ras. Känns hemskt att ens göra det men nu handlar inte detta om någonting rasistiskt överhuvudtaget utan bara ren nyfikenhet.

Jag har länge spekulerat kring min släkts rötter på mammas sida på grund av delvis deras utseende men också lite på deras sätt att vara som skiljer sig ganska rejält från andra finskar. Min mamma är alltså finsk. Jag har frågat henne om vart fan vi kommer ifrån för vi har (speciellt kvinnorna i vår släkt) mörkt hår, min mormor och mamma har svart/mörkbrunt, jag har inte så mörkt men det blir mörkare med åren, isblåa ögon, även där min mamma och mormor, jag har melerade, i solljus är de riktigt ljusa ibland, sjukt bra pigment, blir i princip pepparkakor bara genom att ligga i solen i någon timme. Men sen är det också näsorna, jag har ärvt min mammas näsa som inte alls är en typisk skandinavisk näsa, jag har bland annat en knöl på näsryggen vilket min mormor och mamma också hade/har.

Sedan såg jag ett gammalt släktfoto och fan! Alla jävlar ser likadana ut. Jag har ALLTID fått höra att jag ser utländsk ut, även fast jag varit blonderad och blek, och varje gång jag säger att jag är finsk tror folk knappt på mig. Min mamma kläckte ur sig en gång att vi har zigenare i släkten men tog sedan tillbaka det vilket fick mig att spekulera ännu mer. Kan det vara så att hon ser det som skamligt? Kan det vara så att det är sant?

Men sedan fick jag höra att folk från Karelen ses som ett eget folk. Min mamma är från norra Karelen, hela hennes släkt har alltid bott där och är uppväxta där förutom sen då när hälften flyttade till sverige. Försökt kolla upp det där på nätet men jag har inte hittat så mycket förutom typ detta,

Stereotyper knutna till karelare: Mer livfulla, glada och musikaliska (än finländare), en åsikt som formades vid mitten av 1800-talet, före det ansågs de vara bland annat argsinta. I en finsk lärobok från 1929 beskrivs karelare såhär;

"Karelaren har slank midja och är längre. Ögonen är mörkare, håret vanligtvis brunt och för det mesta smålockigt. Till naturen är karelaren flitig, konverserande och företagsam. Karelaren har dock inte vår seghet i arbetet. Detta kan ses i synnerhet på det, att de inte har lika stor iver för jordbruk som vi. Däremot gör karelaren gärna affärer. Karelaren älskar sånger och spelande."

Dock är det lite svårt att tala om ras, då karelare inte har någon egen homogen etnicitet. De är snarare kraftigt utblandade med influenser från alla väderstreck. Utseendemässigt talar vi om östfinländare med ofta brunt hår (eller det många svenskar anser vara ett typiskt finskt utseende).

Ni som har läst Väinö Linnas mästerverk Okänd soldat minns säkart karaktären Rokka, en karelsk bonde som beskrivs med många av stereotyperna som av finländare givits karelare. Rokka baserades på en sann figur, en karelare vid namn Viljam Pylkäs, som såg ut såhär (http://guns.connect.fi/gow/rokka.jpg).


Hahaha. Så sjukt generaliserande men vissa saker stämmer faktiskt. Vi är familjen Vallius med det stora V:t. Vi är kända för att vara livfulla och gränsöverskridande. Sak samma! Men det stämmer inte med utseendet, ögonen hos oss är inte mörkare, vi har SPIKRAKT hår men mörkt och inte fan har vi det där "typiska finska utseendet".

Jag vet jag vet, jag pratar om ras här faktiskt och jag gillar det inte, jag vill bara veta vart mina rötter kommer ifrån och ser absolut inte någonting vad det än är som skamligt på något sätt, tvärtom.

Nu undrar jag bara om någon har tips på kanske någon webbsida som det står lite om "kareler" och hur de ser ut, rasbiologi liksom, eller kanske något forum man kan fråga på? Hur fan ska jag gå tillväga för att ta reda på detta? Jag är fastklistrad i detta nu. VILL veta!

Vill bara poängtera att jag faktiskt inte går runt och ser människor efter deras "ras". Jag ser människor som människor. Anledningen till att jag använder ordet ras nu är ju för att få ett humm om mina rötter genom vårt utseende.

Kan ju slänga upp någon bild så ni kanske förstår vad jag menar.


Ögonfärg. Som sagt, den varierar. Mamma har mer blåa medan jag har gråaktiga ibland, ibland gröna, ibland blåa och på sommaren ljusturkosa nästan. Denna är nog den jag har oftast tror jag haha.


Jag vet, inte smickrande att lägga upp bilder på näsor så där men där är knölen haha.


Min mamma. Dock färgat hår.


Jag.

Jag kan inte tala för dom som inte talar för mig.
Producent

2011-10-30 13:26
För att ta tråden helt back till start, så är jag delvis Karelare och kan mycket om kulturen, befolkningen, historia, etc...
Support A2K a.k.a. Azrael Kalashnikov & Wize Guyz Global Ent.

2011-10-30 14:10
asså en del därifrån e ju utblandade med samer också, som min pappas mormor kom från kuusamo snäppet över karelen. hon hade svart hår o bruna ögon o blev också väldigt brun, såg inte finsk ut:P
 Haters gon' hate...

2011-10-30 14:39
MrSofty
genomsnittslängden för tyska män är ju 181cm och inte 174? 174 låter mer brittiskt


iaf on-topic:
Är själv finsk, har mörkbruna ögon och mörkt hår, när jag var i Rovaniemi fick jag höra från min faster som är frisör att hon aldrig sett en finne med så tjockt hår :P
är delvis karelsk, men har även mongolska, kvänska, ryska, norska, danska och svenska rötter vad jag vet, eventuellt tyska också. dock är det en del som är oklart från pappas sida, min farfarsmor var väldigt mörk men ingen aning om vilka rötter hon har
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2011-10-30 16:11
Nope! vet inget om Karelsk, har aldrig hört det!

Men alla som snackar om tattare osv, det är möjligt att du har sånna i släkten. Om nästan alla i din släkt har jättemörkt hår så kan det ju vara tattare i släkten. Tattare är zigenare blandat med andra nordiska (alltså bak i tiden) och "resande" är väl inget folk det är ju bara ett praktiskt namn på dem? En tattare ser ju inte ut som du, blå ögon. De har ju såklart bruna ögon vilket kommer från de i släkten som nt är nordiska.

Kul när folk som kommer från detta landet pratar om zigenare som kan vara blonda och blåögda. Det är inget konstigt. Jag har en kompis som är arab och är rödhårig, precis som hans familj. Vissa folk som är mörka kan födas med blont hår och blå ögon men det ändrar sig helt efter. Finns ju olika zigenare här i landet, de som bor i bondeställen där släkten bott här flera hundra år (som användarna på flashback alltid känner till) Sen finns de som bor i städer som är invandrare. Alltså "riktiga" zigenare som här i Malmö. Dem har italienska maffiakläder, vita halsdukar, hattar, backslick, mycket guld, kör mercedes benz & BMW, kvinnorna har pälsar och kjolar. Barnen går inte i skolan eller hoppar av i högstadiet, deras gravstenar är störst av alla. De älskar och lever för italiensk maffiakultur (riktiga italienska wannabes) rakar skägget i perfekta mönster. De är riktigt löjliga med sina maffiahattar där det står Al Capone på bandet xD De önskar att de var italienare såå mycket. De pratar romanes/romani och umgås nästan bara med varandra, De lyssnar mycket på late 90s R&B, New Jack Swing och lite Hip Hop som typ B.I.G.s Life After Death haha

DJ 'Quiksilver' Quik is in tha motherfuckin' house! Straight outta Fonky city of Compton. Yeah I got that funky Jheri curl perm and House shoes on cuz. N thats real.
Producent

2011-11-08 04:07
Öst-Finländare och Karelare brukar vara lite mörkare än t.ex Finländare från den västra delen av landet.

Kaal: Stämmer bra det! Är själv delvis en sådan blandning.

Quiksilver: Karelen är ett gränsland mellan östra Finland och Nordvästra Ryssland.

Metastrof: Kekkie! Paginoikz sie Karjalaa da Suomea?
Support A2K a.k.a. Azrael Kalashnikov & Wize Guyz Global Ent.
Toastare

2011-11-08 10:05
Fast man behöver ju inte vara Karelare för att vara mörk finsk. Man kan ju vara finne med t.ex ryska rötter också som Metastrof skriver. Min pappa har mörkbrunt hår och bruna ögon, men hans släkt är från södra Finland.
Jag skyller allt på Emma!

2011-11-08 11:31
Såg längre upp i tråden att någon diskutera rasteorier, trodde att det hade dött ut i sverige när dem döpte om rasbiologiska institutet i uppsala. Och att alla dem på flashback kan alla rasteorier är inte så konstigt med tanke på att 99% är Sd, Nsf, BSS och etc. ;)
 

2011-11-08 11:32
Mitt tips är släktforska eller skit i det, men dra inte in "ras" "teorier" eller "biologi"
 

2011-11-08 15:27
du är finsk zigenare , case closed
Ignorance is venomous, and it murders the soul spreading like a virus running rampant, out of control.
Producent

2011-11-08 17:59
Word! Släktforskning är A och O!

Vet nån förresten om kurser på nätet lr i Sthlm där man kan förbättra sin Karelska? Kurslitteratur o ordböcker inom Sverige för den delen också.
Support A2K a.k.a. Azrael Kalashnikov & Wize Guyz Global Ent.

2011-11-08 18:03
precis som BounyBoo säger, man delvis vara rysk, kväne, same, mongolsk, zigenare, you name it.


A2K
Förstod inte det där, tror du frågade om jag kan karelska och finska?
kan bara Finska och Meänkieli :P
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.

2011-11-08 18:07
A2K

tvekar på om det finns så mycket i Sverige, mer troligt att du hittar det i Finland eller Ryssland i så fall. jag vet att dem gör någon sorts satsning på att stärka minoritetsspråk i sverige så att inte språken dör ut, vad jag vet så finns finska och meänkieli med men tror inte det gäller karelska. det är ju inget minoritetsspråk i sverige, dock kan det vara det i finland så kolla upp det där i så fall
Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.
Producent

2011-11-08 23:05
Metastrof: Jees, frågade om du pratade Karelska o Finska. Näh, precis Karelska går att lära sig bl.a. i Finska Karelen (i Joensuu) o Ryska Karelen (i Petrozavodsk). Jag Googlade om att det fanns nån kurs i Sthlm, fast tyvärr för några år sen.
Support A2K a.k.a. Azrael Kalashnikov & Wize Guyz Global Ent.