I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Japanska vs Ryska, Vad tror ni är svårast?

Övrigt - Blandat

   

2008-02-08 18:42

Japanska vs Ryska, Vad tror ni är svårast?

Efter att ha sett det där klippet där en nördig amerikanska påstår att hon kan flytande Japanska så tänkte jag ta upp denna språktråd en gång för alla.

Klippet:

Jag har själv efarenhet av båda språken, men eftersom jag har behärskat ryska snart i två år så tycker jag konstigt nog att Japanskan var lättare.

Min efarenhet avJapanska:

En västerlänning som läser japanska brukar generellt vara en otaku eller som det heter på svenska "nörd" eller en som är sjukt intresserad av kampsporter. När det gäller uttal så är det busenkelt, finns som inga svårigheter alls. Men däremot skriften är sjukt svårt, då menar jag inte att man kan skriva sitt namn utan snarare att man skall kunna behärska tre olika alfabet (Hiragana,Katakana och Kanji) samt att texten skall läsas bakifrån. Så att tala japanska är inte så svårt, sen att dom har minst fyra-fem olika räknesätt på platta,långa,stora,småa gör att man blir förvirrad. Nu minns jag inte hur verben fungerade igen, men vad jag minns så var det suffix och återigen suffix som gällde.

Den stora nackdelen är att du stöter inte på så värst många japaner i sverige samt att det kostar skjortan att ta sig till landet där som pratar språket. Annars så är japanskan ett språk som alla skulle vilja kunna.Min efarenhet av Ryska:

Det finns som ingen stor anledning varför man vill läsa det, många som läser det gör det för att kunna läsa böcker konstigt nog. Jag tror min anledning var för att jag hade behovet att kunna lära det samt att det finns inte så värst många därute som inte kan det jämfört med tyskan tex.

När det gäller uttalen så är det  både bu och bä, är man en nubörjare så lär man inte kunna första vad "Akanye" och "Ikanye" betyder (fonetisk term) samt att dom har en betonad Sj-ljud och icke betonder Sj-ljud samtidigt dom har en Tj-ljud och Sj-ljud samtidigt som kålsoppan heter. Skriften i sig är inte så svårt, här behöver man inte kunna fyra-fem oliak räknesätt, men däremot så böjs alla siffror beroende på kasus. Så att säga "Med tre hundar" och "Tre hundar" är inte så stor skillnad men den har ett mönster. Verben är nog den svåraste bilden, framförallt hur den böjs och vilken aspekt man pratar om. Det gäller främst rörelseverbern och vilket kasus som bör användas.

Annars så finns det en fördel och det är att det spelar inte så stor roll hur man gör en mening så länge objektet/subjektet böjs som tex "Jag dig ringde" eller "Jag ringde dig".

Man har nog mer behov att kunna ryska som svenska och landet i sig är ju granne med oss, fast nackdelen är ju bara det där visumskiten man måste fixa.


Så mina frågor till er är:

Vad tror ni är svårast?
Ni som läser japanska, hur mycket kan ni egentligen?
Känner ni någon som kan behärska någon av dessa två språk

 

2012-06-29 07:41
Forst ska jag borja med att saga att jag har ingen bakrund nar det kommer till ryska,
sa jag kan inte utala mig om villket som ar svarast.

Jag pratar dock "flytande" japanska, bor i tokyo sen 4.5 ar sedan, min flickvan
ar japanska som inte kan ett ord engelska, jag jobbar pa ett japanskt foretag sedan
april 2011.


vad jag kan saga ar : utalat for japanska ar inte super svart, men svenskar har en
tendens att inte kunna utala zu syuocyuo, osv pa en regelbunden basis.
dvs nar du inte anstranger dig kan det lata som du sager helt andra saker an vad du
faktisikt hade tankt gora.

Stavning : Japanska ar otroligt latt att stava, da allt stavas EXAKT som det utalas.

lasning : det finns 3 alfabet, men 2 av dessa lar du dig pa 2 dagar om du studerar.
problet kommer vid det sista KANJI, detta ar nagot som du inte kommer kunna beharska aven om du bor och studerar har i flera ar.

Skrivning: presis som lasning, men nar inte ens japanerna kan skriva utan att
tjuvkika pa mobilen, sager det en heldel om svarighetsgraden.

Ord : i japanska finns det manger av ord som betyder samma sak men anvands
olika beroende pa stallningen mellan dig och den du pratar med.
villket gor detta svart att bemastra.

Jag skulle saga att japanska ar latt att komma in i om du pratar om den kalle anka nivan som du lar dig pa en japanska skola pa 2 ar.

Japanska borjar medelsvart, blir latt "dagis niva" efter 1 ar, och efter 2ar och framat
blir det riktigt knivigt att utecklas, da man hittat en niva som gor att man gor sig forstad.


vad jag kan saga ar att nar folk sager att de pratar flytade japanska , menar man att man kan gora sig forstad, och att man pratar ungefar som en 3aring.
detta ar nagot jag fatt hora fran min flickvann som har manga genmensa vanner med mig som gick pa samma sprakskola som jag.

nar det kommer till gramatiken , laser man inte baklanges, darimot ar meningsuppbyggnanden tvartimot svenskan engelskan och kinesiskan, detta gor att det kan vara svart i borjan att prata, i langre meningar, och att lasforstalsen
blir valdigt svar.


2012-06-29 07:58
Fint att "uppa" en mer än 4 år gammal tråd..!
En kantstött pelare som inte pallar trycket
Har tankar om nåt större skiter i vad alla tycker

2012-06-29 09:56
varfor inte ;)
Admin

2012-06-29 11:13
Rätt intressant tråd så :)

När det kommer till japanska tror jag att det är ganska lätt att lära sig att prata. Det är ganska lätt urskilja olika ord, till skillnad från exempelvis kinesiskan. Tycker ryska låter lite mummligare. Jag började läsa japanska för några år sen men hoppade av efter två veckor för att läsa en annan kurs (big mistake visade det sig och en av få saker jag ångrar). Men redan där hann jag i stort sett få grepp om hiragana och katakana. Inte för att jag minns dem idag men det var inte vidare svårt. Tröskeln in i språket är alltså inte så hög och jag fick känslan av att det är ganska enkelt att lära sig ett stapplande vardagligt språk som gör att du kan konversera med folk hyfsat okej.

Sen har jag hört att kan man finska är det lätt att lära sig japanska och tvärtom.
The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?