I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Antik teknik storslagen eller inte?

Övrigt - Blandat

   

2007-02-17 18:30

Antik teknik storslagen eller inte?

I en diskussion i politik forumet om Jordens uppvärmning halkade jag och några personer in på antikens teknologi och antikens mäniskors livsförhållanden.

Några påståenden som kanske får debatten på fötter.

1. de antika tänkarna var briljanta, så till den grad att man lätt luras till att tro att de måste ha havt tillgång till teknologi eller matematik eller ja rent av kunskap som vi inte ännu har lyckats replikera.
så är dock inte fallet. några exempel på detta är att de antika tänkarna var geocentriker. d.v.s man var övertygad om att jorden var universums centrum.
Man var visserligen relativt säker på att jorden var rund (det är en myt att de antika tänkarna trodde jorden var platt) men solen snurrade runt jorden i deras världsbild.
man observerade stjärnhimelen och gjorde otroliga kartor av den men Aristoteles som vi hyllar som en av antikens största tänkare, menade att det fans någonting som hette fixstjärnesfären. det var i princip en bubbla runt universum på insidan av vilken stjärnorna satt fast.
ett annat exempel på aristoteles okunskap i ämnen som vi idag kan mycket om är att aristoteles hävdade att kvinnor var offullständiga män orsakade av accidenser i byggandeprocessen inne i kvinnans mage, dessa i sin tur orsakdes av viss materias tröghet, alltså oförmåga att nå sin fulländade form, i det här fallet mannen.

Ptolemaios, känd general i Alexander den stores armé och sedemera kung av egypten, var även en känd filosof och tänkare, han mätte bland annat jordens rörelser jämtemot stjärnorna och skrev en skrift med uträkningar  och observationer som Kopernicus långt senare använde för att räkna ut att solen var universums, eller i alla fall vårat solsystems centrum.
Denne samme Ptolenmaios var därtill dock övertygad om att man inte kunde segla söder om ekvatorn. varför?
hör och håna mina vänner: Inte sa han detta för att han trodde jorden var platt (tvärtom var han säker på att jorden var rund) utan han var bombsäker på att värmen vid ekvatorn satte träskepp i brand vilket gjorde resan omöjlig.

jag har hört en del påståenden angående antikens vetande och teknologi som menar på att de måste ha varit minst lika utväcklade som vi men ja avgör själva och kom för guds skull gärna med egna historier om kända tankar och tänkare jag vill också lära mig nya fakta :)

Mina låtar: http://dad.a.se/fishhouse/sing_with_me.mp3
http://dad.a.se/fishhouse/underground.mp3
http://dad.a.se/fishhouse/train_traveling.mp3