I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

URF nästa år - mobila provtagningsstationer.

Klubb & Konserter - Festivaler

   

2005-09-09 17:41

URF nästa år - mobila provtagningsstationer.

www2.unt.se

Reggaefestival får godkänt men polisen vill skärpa kraven

2005-09-09 16:32

Av:Ola Lindqvist
Uppsalapolisens rättsenhet ger sommarens reggaefestival godkänt för arrangemanget men kritik för att ha haft för få funktionärer. I framtiden kan kraven komma att skärpas.

På festivalens camping och parkering fanns inte tillräckligt med funktionärer för att säkerställa ordningen, enligt en utvärdering från rättsenheten, som granskat huruvida festivalen följt ordningslagen. Däremot fanns gott om ordningsvakter, som fick rycka in och sköta funktionärernas uppgifter.
Bristen på funktionärer ledde bland annat till stora trafikproblem, enligt polisen. På campingen röktes narkotika i tälten och minst två tältbränder inträffade, men ingen person skadades.

Inkörsport till knark
Utvärderingen konstaterar att festivalen ordningsmässigt var mycket lugn och står i en särställning jämfört med många andra större evenemang i Uppsala, där misshandel och våldtäkter inträffar. Däremot förekom ett ymnigt narkotikamissbruk. Enligt utvärderingen riskerar festivalen att bli en inkörsport till narkotika för många ungdomar, som dras med av det omfattande bruket. Poliser på plats vittnar om att så redan skett.
Utvärderingen slår också fast att det var rätt att ge tillstånd för reggaefestivalen, även med facit i hand. Enbart narkotikapåverkan utgör inget hot mot den allmänna ordningen, särskilt som det var en mindre del av de 10 000 deltagarna som var på verkade, enligt polisen.

Kravlista
Inför framtiden vill rättsenheten se bland annat följande åtgärder:
Skärpta krav på ansvarstagande för festivalens camping.
Avstängning av gator i området för att hindra trafikkaos.
Effektivare provtagning av narkotika nära festivalområdet (i år fanns planer på att använda mobila provtagningsstationer, så kallade braja-major). Större spridning av poliser över dygnet.


Reggaefestivalen fortsätter, men det här me brajja-major... någora åsikter?
personligen tycker jag det verkar en liten överdrift...

Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.