I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Shadow Company - dokumentär om legoknektar

Hobby & Fritid - Kultur & Media

   

2008-05-21 13:34

Shadow Company - dokumentär om legoknektar

Tja, tänkte bara tipsa om en väldigt bra dokumentär, nämligen:
Shadow Company
Handlar alltså om legoknektar (legosoldater, mercenaries) med fokus på dagens legoknektar, eller private security contractors som de kallas, i Irak men också om fenomenet historiskt och rent allmänt.

Det är en väldigt välgjord och bra upplagd dokumentär om ett mycket intressant ämne och med bra intervjuobjekt. Men framförallt är det något så ovanligt som en balanserad och objektiv (om vi nu åtgår från att det är möjligt) skildring. Man presenteras med båda sidor av myntet och får inga slutsatser om etiken och effektiviteten kring detta fenomen nertryckt i halsen. Vilket har lett till att filmen är:
"the only film sanctioned by Amnesty, both sides of the Senate, Blackwater (private security company) and the U.S Armed Forces." (från Wikipedia)

Även om jag tycker att Michael Moore m.fl. gör intressanta och underhållande filmer kändes det uppfriskande att se en dokumentär som inte betraktar sin publik som idioter.

Alla måste titta!

Everybody's got something to hide except for me and my monkey!