[Bok] Med uppenbar känsla för stil - Stephan Mendel-Enk
Stephan Mendel-Enk är en ung, men ändå rutinerad sportjournalist som jobbat på fotbollstidningen Offside, varit krönikör i DN och knegat för Sveriges Radio. Han har ofta hängett sig åt djupgående reportage om supporterkultur och fotbollsikoner, men även hunnit med att jobba med lite mer banala och lättuggade ämnen. I hans debutbok ”Med uppenbar känsla för stil – ett reportage om manlighet” lämnar han dock sportanalyserna på hatthyllan, för att istället vända blicken mot könsroller, feminism och männens outtalade spelregler.
Den 2 augusti 2002, dödas Tony Deogan, när två svenska supporterklubbar gör upp utanför Råsunda inför en allsvensk match. Då detta, officiellt, är Sveriges första huliganrelaterade dödsfall, blossar mediedebatten upp till oanade och hätska proportioner. Stephan Mendel-Enk är delaktig, bjuder på ett par inlägg, men känner att diskussionen på något sätt är snedvriden och saknar riktig substans. Han bestämmer sig därför för att gräva djupare och hitta rimligare förklaringar.
Resultatet av hans efterforskningar blir ju längre tiden går, bara mer och mer uppseendeväckande, oroande och till slut väljer han att skriva en hel bok om ämnet. Arbetet som en gång tog sin början i en analys av destruktiv och förödande huliganism, utvecklas och hur den manliga könsrollen påverkar samhället i en negativ riktning blir bokens nya röda tråd.
Stephan Mendel-Enk menar i sin bok att de negativa beteendemönster som går att urskilja bland huliganer, inte är något unikt och specifikt för just dem. Behärska dig, var lojal mot gruppen, förakta de svaga och underkasta dig den interna hierarkin är alla dogmer som går att hitta och känna igen från samhällets övriga, manliga gruppkonstellationer. Att våld, eller hot om eventuellt våld, dessutom är något samtliga män tjänar på och därför inte vill ändra på, är en annan faktor som spelar roll i dagens jämställdhetsdebatt. För att backa upp sina påstående har Stephan Mendel-Enk tagit del av den litteratur som tidigare behandlat ämnet. Antologierna Fittstim och De missanpassade används och refereras till flitigt, Katarina Wennstams böcker En riktig våldtäktsman och Flickan och skulden likaså. Men även exempel på böcker som klart och tydligt illustrerar brister och fel, tas upp och dissekeras.
Denna användare saknar häftigt citat samt förmågorna; att tänka, att stava samt förmågan att skriva begripliga inlägg.
|