I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

[Film] Donnie Darko

Hobby & Fritid - Kultur & Media

   

2007-12-09 01:32

[Film] Donnie Darko

Döm inte en bok efter omslaget, detsamma gäller filmer. Donnie Darko kan verka bisarr vid första anblicken. "En kanin? Är det ett skämt?" tänker man. Några timmar senare sitter man och ler åt hur man ens kunde tänka tanken. Donnie Darko är inte vilken film som helst, Donnie Darko berör på djupet.


Donnie Darko är utifrån sett en helt vanlig tonåring som bor i en stillsam, liten amerikansk småstad tillsammans med sina föräldrar och två systrar. Förutom att gå i skolan tillbringar han sin fritid genom att läsa, umgås och leva vardagsliv tillsammans med familjen. Över matbordet förs vilda diskussioner angående bland annat politik och fastän spydigheterna avlöser varandra verkar Donnies familj vara idealisk.

Men Donnie har mentala problem. Dels har han problem med kontakten med omvärlden, han verkar leva i sin egen lilla värld, och dels håller han sig sällan kvar i sängen om nätterna. Ur den harmoniska idyllen utvecklar sig så småningom fasansfulla händelser som sätter Donnies och hela hans omgivnings liv på spel. Efter ännu en natts sömngång vaknar han på en golfbana långt hemifrån. Ovetande om att detta har räddat hans liv cyklar han hem och upptäcker att hans rum ligger i spillror. En flygplantsmotor har flugit in i huset, rätt in i Donnies rum. Det konstiga är att ingen vet varifrån motorn kommer.

Efter denna mystiska händelse börjar även andra konstiga saker inträffa. Donnie blir kompis med en imaginär kompis, en kanin i människostorlek vid namn Frank. Frank berättar att jorden kommer att gå under om 28 dagar. Donnie får aldrig veta varför.

Vi närmar oss domedagen och mycket hinner hända under tiden. En nyinflyttad tjej faller tycke för Donnie och de blir förälskade. Medan kaninen tvingar Donnie att göra alla möjliga saker som han aldrig annars hade gjort, hamnar människorna i hans omgivning i konflikt med varandra. Donnie verkar ta de märkliga händelserna med ro men hos psykologen visar han sin mänsklighet genom att öppna sig. Ju längre tid som går desto räddare blir Donnie, och Frank är den enda som vet någonting om det Donnie fruktar. Istället för svar börjar Donnie ställa fler frågor och mystiken tätnar ju närmare domedagen vi kommer.

Vem är Frank och varför kommer han just till Donnie? Varifrån kom flygplansmotorn? Vad skulle hända efter de 28 dagarna? Vilken roll spelar den nyinflyttade tjejen? Vart leder Donnies medmänniskors konflikter? Vad kunde han göra för att förhindra världens undergång?

Donnie Darko är en sådan film som man fortsätter att fascineras av även långt efter att eftertexterna har rullat framför ens ögon. Den kan klassas som Science-fiction, drama, och komedi i ett. Den hinner med att behandla vetenskapliga fenomen och samtidigt vara samhällskritisk och ibland rolig. Men man berörs framförallt av de existentiella frågorna som dyker upp under filmens gång. Är ödet förutbestämt och isåfall, kan man trotsa Guds väg? Är tidsresor möjliga och vad krävs för att utföra en sådan?

Filmen bär inga riktigt tunga skådespelare. Jena Malone (från bl.a. United States of Leland), som spelar Donnies flickvän och Drew Barrymore som spelar en lärarinna gör en god insats men det är ändå huvudrollsinnehavaren Jake Gyllenhaal som övertygar mest

Denna användare har skrivit alla inlägg där användaren har tagits bort från whoa.