I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

[DVD] Planet Earth

Hobby & Fritid - Kultur & Media

   
Admin

2007-11-23 17:14

[DVD] Planet Earth

När Planet Earth först visades i Sverige fick den stor genomslagskraft. Det var i samma veva som FN:s klimatpanel påtalade klimathotet i den första av sina rapporter, Nicholas Stern mätte global uppvärmning i pengar och Al Gore vann en Oscar för sina kunskaper i powerpoint. Timingen var kort sagt perfekt.

 

Nu tror jag att Planet Earth ändå hade slagit stort även utan ett överhängande klimathot. Från Arktis’ isbjörnar till de mäktiga blåvalarna sitter tittaren som klistrad framför skärmen. Det är ofantligt vackra bilder rakt igenom, med David Attenbourughs mjuka och pedagogiska berättarröst. Vi färdas över savanner och slätter, tundror och poler, barrskogar och djungler, ner i de djupa haven och tillbaka igen. Vi bevittnar naturens skönhet, men även hur grym hon kan vara. Överallt pågår mäktiga skådespel mer dramatiska än ett tonårsförhållande och mer actionspäckat än Die Hard.

 

Det tog över 2000 dagar och 40 kameramän att dokumentera över 200 platser världen över. Resultatet blev en unik överblick av vår glob, sammanställt i elva avsnitt på en timme vardera. Det som skiljer Planet Earth från annat i genren är det enorma omfånget, att naturen hela tiden står i centrum istället för någon programledare, allt dokumenterat med ett fantastiskt foto.

 

Unikt för DVD-utgåvan är tio minuters extra behind-the-scenes-material till varje avsnitt, samt en två och en halv timmar lång dokumentär där planetens framtid diskuteras. Bonusmaterialet är dock inget man köper DVD:n för. Det är inte dåligt, det behövs helt enkelt inte. Planet Earth är tillräckligt bra ändå. Se det här, och du kommer se på jorden med helt andra ögon.

 

Betyg: 10/10

The president has been kidnapped by ninjas. Are you a bad enough dude to rescue the president?