I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Veckans tips, vecka 33 - Stig Lindberg

Hobby & Fritid - Kultur & Media

   

2004-08-10 00:45

Veckans tips, vecka 33 - Stig Lindberg

Stig Lindberg var kanske en av Sveriges mest betydelsefulla färg-/formgivare.
Hans genombrott fick han med utställningen "Fajanser målade i år" 1942, efter att ha fått arbete på Gustavsbergs porslinsfabrik. Man häpnades över hans lekfullhet i fat och vaser då det rådde krig i världen.

Hans stil som han hittade rätt tidigt behöll sina höga klass under alla verksamma år, tills 1982 då han dog, 66 år gammal.
Lindberg var mycket betydelsefull för färgen och formen i det svenska folkhemmet, då han bland annat gjorde den första ugnssäkra servisen och tog bort uppläggningsfaten, så att serviser inte längre bestod av så många delar. På så sätt hade folk råd att köpa enhetliga, fullständiga serviser. En av hans mest kända serviser är "Berså" som är en riktig klassiker och nostalgitripp för många.

Men Stig Lindberg gjorde inte bara serviser, han gjorde skulpturer, tv-apparater, textiltryck m.m.
Gustavsbergs ledning lät honom anställa unga keramiker, vilket utvecklade fabrikens produktion och formgivning avsevärt och 1957 blev han dessutom huvudlärare i keramik på Konstfack, en skola han själv gått i som ung, som han nu blev utsedd till professor i.

Vill ni läsa mer om Stig Lindberg finns en hel bok: Tusenkonstnären Stig Lindberg av Gisela Eronn

Koppen Spisa
Keramikvas
Keramikserien Domino
Servisen Berså
Tyg


Veckans tips finns till för att tipsa om en konstnär, designer, typograf, författare, bok, skulptur, serie, målning, poet eller vad som helst som handlar om kultur och kanske till och med är aktuellt på något sätt.
Om du har ett tips som du vill ska vara Veckans tips kan du skriva en liten text och skicka som meddelande till någon av moderatorerna här, bing, Glappkäft och greggan (gärna alla, om någon skulle vara bortrest). Vi lägger sedan upp det som nästa Veckans tips, eller så hamnar det i kö om det skulle vara många som kommer med tips samtidigt.
Detta är alltså ett sätt för er att uppmärksamma något ni gillar, eller kanske inte gillar, men på något sätt tycker är värt att uppmärksamma.
Det är fritt att diskutera kring ämnet i tråden då varje nytt Veckans tips kommer i form av en ny tråd. Vi undanber oss dock snack om tidigare ämnen i nya trådar då det skapar förvirring. De gamla trådarna kommer ligga kvar så man kan söka efter dem om man kommit på något man glömt att säga eller bara vill kolla upp någon adress, eller något namn. Varje Veckans tips kommer vara ”märkt” med numret på veckan så att man kan se vilken tråd som är aktuell.

May the funk be with you