I början av Januari 2014 låstes Whoa och du kan alltså ej logga in eller skriva något nytt i forumen. Innehåll i forum osv kommer finnas tillgängligt. Läs Mer »

Behöver hjälp med IP adresser/intrångsfösök

Hobby & Fritid - Datorer & Teknik

   

2007-02-13 20:03

Behöver hjälp med IP adresser/intrångsfösök

Mitt antivirus (Panda) har meddelat två gånger idag om att brandvägegen blockerat intrångsförsök. Det första kallades för fragmenteringsattack och kom via ett IP som visade sig tillhöra pandora.com som jag brukar använda. Jag skickade iväg ett mail om detta till dem men jag har inte fått något svar än.

Den andra gången var för bara några minuter sedan. Då var det tydligen en "attack genom portscanning" och kom från 192.168.0.3

Jag kollade upp adressen och det visade sig att det tillhörde något sorts privat internet och det stog även att sådana adresser inte ska förekomma i det "allmäna" internetet. Adressen var tydligen sådan att det inte gick att se vem som använde den om jag har fattat det rätt.

Det jag undrar över är först och främst om detta kan vara något ofarligt eller normalt och om mitt antivirus missuppfattat det på något sätt.

Hur funkar det med det där privata internet? Mer specifikt den adressen; jag hittade en hel del info om den och liknande IP:
http://www.iana.org/faqs/abuse-faq.htm
http://www.rfc-editor.org/rfc/rfc3330.txt
http://www.rfc-editor.org/rfc/rfc1918.txt

Lite mycket att läsa där men ett utdrag är:
"192.168.0.0/16 - This block is set aside for use in private networks. Its intended use is documented in .  Addresses within this block should not appear on the public Internet."

Kan väl också säga att jag sitter på en delad uppkoppling med min granne som är någon sorts IT-proffs; kan sånt här gå via routern till mig om det var riktat till honom? Om det är någon galen hacker som håller på så förstår jag inte vad fan han vill åt min dator för...

Som ni märker så är jag inte så jäkla hemma på sånt här och det här visar sig väl vara ingenting, men jag skulle uppskatta lite hjälp för att reda ut vad det är för något.

I´m kind of a big deal...I have many leather-bound books and my apartment smells of rich mahogny